Το όραμα για τη σύσταση ευρωπαϊκού στρατού είναι τόσο παλιό όσο η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Ηδη στις αρχές της δεκαετίας του '50 Γαλλία, Γερμανία και οι Κάτω Χώρες συμφώνησαν στη δημιουργία ενιαίου στρατού με κοινή διοίκηση. Τα σχέδια του ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού προσέκρουσαν ωστόσο, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, στο «no» του γαλλικού κοινοβουλίου. Από τότε και μέχρι σήμερα ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα νέες προσπάθειες για τη σύσταση ευρωπαϊκού στρατού.
«Πιστεύω ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένα υπερκράτος. Και συνεπώς δεν θα αποκτήσει στρατό με τη κλασική έννοια. Θα πρέπει όμως να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την κοινή πολιτική στους τομείς ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής», εκτιμά ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα.
Αυτός είναι ο στόχος των ευρωπαϊκών θεσμών, από τη στιγμή που η Ε.Ε. επωμίζεται ολοένα και μεγαλύτερες ευθύνες στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων. Ολο και συχνότερα στρατιώτες ευρωπαϊκών χωρών συμμετέχουν σε αποστολές σε εστίες κρίσεων. Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Πολ Περούς τονίζει: «Είναι σωστό ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες δεν πηγαίνουν τόσο μακριά, όσο εκείνες άλλων οργανισμών. Οι Ευρωπαίοι είναι σήμερα ωστόσο ένας αξιόπιστος παίκτης στη διεθνή πολιτική για την ασφάλεια».
Το πράσινο φως για το ξεκίνημα μιας διεθνούς αποστολής πρέπει να το δώσουν και οι «27», όπως έγινε πρόσφατα με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων για την ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών στο Κονγκό. Με αυτό τον τρόπο οργάνωσης και εκτέλεσης αναμένεται ότι θα συνεχίσει να δρα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα η Ε.Ε.
Οι χώρες της Ευρώπης διαθέτουν διόλου ευκαταφρόνητη πλην όμως, κατακερματισμένη στρατιωτική ισχύ: 2.000.000 στρατιώτες, 10.000 τανκς και ετήσιο προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 170 δισ. ευρώ.
DEUTSCHE WELLE