Η μάχη μεταξύ των εμβολίων και της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού κορυφώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο έχει στρέψει το βλέμμα του ο υπόλοιπος κόσμος.
Δεδομένης της γρήγορης μετάδοσης των νέων παραλλαγών του ιού, η πορεία της χώρας στο εξής θα είναι ενδεικτική για το κατά πόσο μπορούν οι ανεπτυγμένες οικονομίες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού να απολαύσουν κάτι που μοιάζει τη ζωή προ πανδημίας.
Το βρετανικό «πείραμα» αναμένεται δηλαδή να δώσει μια εικόνα για το εάν ο Covid-19 μπορεί να υποβιβασθεί σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση με εποχιακό χαρακτήρα, όπως η γρίπη, και εάν τα lockdowns και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν.
Στην Αγγλία, σχεδόν όλοι οι περιορισμοί καταργήθηκαν τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θέλει να κρίνουν μόνοι τους οι Βρετανοί για το εάν θα φορούν μάσκα, αν θα χορέψουν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ή αν δεν θα συμμετάσχουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση.
Η χαλάρωση έρχεται επίσης σε μια φάση που τα κρούσματα ακολουθούν αυξητική πορεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει σχεδόν 50.000 καθημερινές μολύνσεις, περισσότερες από τις μολύνσεις που καταγράφηκαν στη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία ή τη Νότια Αφρική. Η κυβέρνηση δικαιολογεί τις ενέργειές της επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων είναι πολύ κάτω από ό, τι ήταν σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Η στρατηγική αυτή θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε διαφορετική από τους γείτονές του στην Ευρώπη, τμήματα των ΗΠΑ και άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως το Ισραήλ όπου η διάθεση των εμβολίων συνδυάζεται με την ενίσχυση των μέτρων δημόσιας υγείας.
Οι κυβερνήσεις παρακολουθούν προσεκτικά το «πείραμα», με την ελπίδα να έχουν δεδομένα ώστε να καθορίσουν τη δική τους απάντηση στην Δέλτα, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή αντικαθιστά παλαιότερα στελέχη του ιού, όπως έχει ήδη κάνει στη Βρετανία.
Και οι επενδυτές, οι οποίοι κλονίστηκαν επίσης από τη Δέλτα τις τελευταίες ημέρες, κρατούν το βλέμμα στη Βρετανία. Εάν τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες χωρίς να κατακλυστούν τα νοσοκομεία, αυτό θα σήμαινε ότι η ανάκαμψη του ανεπτυγμένου κόσμου δεν θα πάει πολύ πίσω, εκτίμησε ο Τζιμ Ράιντ της Deutsche Bank. Αν η Βρετανία δυσκολευτεί, «θα έχουμε μακρύ χειμώνα», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τετάρτη.
Πίσω από την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου κρύβεται η ελπίδα ότι ο εμβολιασμός και η προσοχή των πολιτών θα αποτρέψουν την επανάληψη φαινομένων που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενα κύματα, πιέζοντας τα συστήματα υγείας και καταγράφοντας τεράστιες απώλειες ζωών.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, προτεραιότητα αποτελεί η επείγουσα ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης. Την ίδια ώρα οι χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Δέλτα, με τη χρήση της μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Στη Βρετανία, ο Τζόνσον και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι πιστεύουν ότι τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμών και η ανάρρωση από τις μολύνσεις θα μετακινήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στο σημείο της ανοσίας της αγέλης, το σημείο δηλαδή κατά το οποίο ο ιός δεν θα μπορεί πλέον να εξαπλωθεί αρκετά εύκολα ώστε να προκαλέσει μελλοντικά μεγάλα κρούσματα.
Να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί πλήρως τα δύο τρίτα των ενηλίκων. Η στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι το 92% των ενηλίκων έχουν ένα βαθμό ανοσολογικής προστασίας έναντι του Covid-19 από πλήρη ή μερικό εμβολιασμό ή από προηγούμενη μόλυνση.
Το σχέδιο έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική από πολλούς ειδικούς στη δημόσια υγεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς. Δεκάδες έχουν υπογράψει επιστολές σε ιατρικά περιοδικά και έχουν συμμετάσχει σε διαδικτυακά συνέδρια για να χαρακτηρίσουν τη βρετανική στρατηγική ως απερίσκεπτη και ανήθικη. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εκθέτουν άσκοπα τους Βρετανούς σε ασθένειες και προκαλούν τον κίνδυνο να εμφανιστούν νέες παραλλαγές που μπορούν να αποφύγουν με την άμυνα των εμβολίων.
Για να υπερασπιστεί τη στρατηγική της, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός σημαίνει ότι οι αυξανόμενες περιπτώσεις δεν αυξάνουν τις νοσηλείες και τους θανάτους στον ίδιο βαθμό όπως στα προηγούμενα κύματα μόλυνσης, πράγμα που αποδυναμώνει την αιτιολόγηση νομικού ελέγχου στην οικονομία και την κοινωνία.
Οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι κατά μέσο όρο περίπου 600 στη Βρετανία και οι ημερήσιοι θάνατοι περίπου 40. Τον Ιανουάριο, η πιο θανατηφόρα περίοδος της πανδημίας για τη Βρετανία, οι καθημερινές περιπτώσεις κορυφώθηκαν σε περίπου 60.000, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο έφτασαν τις 4.000 την ημέρα και περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι πέθαναν. κάθε μέρα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η πλειονότητα αυτών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι νεότεροι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ή περιμένουν τη δεύτερη δόση τους. Ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών, περίπου το 14% των τελευταίων διαθέσιμων δεδομένων, είναι τα άτομα της δεκαετίας του '50 που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όπως και το 45% των θανάτων. Αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο υπερβολικού μεγέθους από τον Covid-19.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal