Βαρώσια: Αντιδράσεις από Λευκωσία, Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 11:04
UPD:13:16
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου έχει συγκαλέσει το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εξαγγελία του Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Τα τουρκικά σχέδια προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις σε Λευκωσία, Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, αλλά και έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα.

«Μια απόπειρα που θέλει να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και να προκαλέσει -έτσι ελπίζει- ένα διχασμό μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, κάτι που δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θα το επιτύχει, γιατί είμαι βέβαιος πως κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Τουρκίας»,ανέφερε χθες στην ομιλία του κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης.

Την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας «καταδίκασε» χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ υποστήριξε ότι τα σχέδια της Τουρκίας συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

«Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει τους από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους. Ως ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους»,επεσήμανε ο κ. Μενέντεζ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Λευκωσία, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, και ενημέρωσε τηλεφωνικά την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Προηγήθηκε η καταδίκη «με τον πιο έντονο τρόπο» της εξαγγελίας του Τούρκου προέδρου από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο κ. Δένδιας απέστειλε επίσης  επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα.

Στην επιστολή του, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι η παράνομη ενέργεια υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον γγ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μία ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν- Ιβ Λεντριάν εξέφρασε από την πλευρά την υποστήριξή του στην Κύπρο.  Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ως προς το θέμα αυτό και καλεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Λεντριάν και σημείωσε ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ. 

Την απόφαση Ερντογάν - Τατάρ καταδίκασε και η Ε.Ε. μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ζήτησε «να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ανανεωμένες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή