Πολύ σκληρός για να «πεθάνει»

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 18:48

A- A A+

Η έκβαση της αναμέτρησης στη Γαλλία είναι ανοιχτή, καθώς ισοδύναμοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών εμφανίζονται οι υποψήφιοι της Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί και των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/17/1324422.htm . Η αναμέτρηση θα κριθεί στις λεπτομέρειες εκτιμούν οι αναλυτές. Μία τέτοια καθοριστική «λεπτομέρεια» είναι η προσωπικότητα των υποψηφίων.

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι φιλόδοξος. Είναι αυτό που λέμε άνθρωπος της εξουσίας. Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν μάλιστα ότι είναι ένας παθολογικός καριερίστας. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι πολιτικός που διχάζει, μολονότι, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να παρουσιάσει ένα συναινετικό, ένα πιο ανθρώπινο προφίλ. Ο ίδιος λέει σχετικά: «Παλαιότερα πίστευα ότι ένας ισχυρός άνδρας οφείλει να κρύβει τα συναισθήματά του. Στο μεταξύ έχω κατανοήσει, ότι ο πραγματικά ισχυρός είναι ο αληθινός. Αντελήφθην ότι η ανθρωπιά συνιστά πλεονέκτημα και σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει αδυναμία».

Ο Σαρκοζί είναι επαγγελματίας. Το αντιλαμβάνεται κανείς όταν τον βλέπει να μπαίνει σε μια αίθουσα για να μιλήσει. Ξέρει να ενθουσιάζει το ακροατήριο. Πρόκειται για ένα πολιτικό ταλέντο. Η σταδιοδρομία του ήταν αλματώδης και όπως εξομολογείται: «Οταν ήμουν 15-16 χρονών ένιωσα ότι θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν επέλεξα εγώ την πολιτική. Η πολιτική με επέλεξε. Ηθελα μια συναρπαστική ζωή. Ηθελα να γίνω κάτι».

Ο γιος Ούγγρων μεταναστών και εγγονός Ελληνοεβραίων, σπούδασε Νομική και έγινε μέλος του κόμματος RPR. Ο μικρόσωμος πολιτικός ανέλαβε το υπερυπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας. Αργότερα έγινε υπουργός Εσωτερικών. Το «κύρος» και η «εθνική ταυτότητα» είναι για τον συντηρητικό υποψήφιο αδιαπραγμάτευτες αρχές. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν κρύβει την προσήλωσή του στο «Νόμο και την Τάξη». Η σκληρότητα, με την οποία αντιμετώπισε τις εξεγέρσεις στα υποβαθμισμένα προάστια των Παρισίων, τον έκαναν ιδιαίτερα μισητό στους νέους από μεταναστευτικές οικογένειες. Πολλοί τον κατηγορούν για «ευρωκεντρισμό» με δόση «ισλαμοφοβίας». Εκείνος πάντως δεν αρνείται την προσήλωσή του στην Ευρώπη. Ποια Ευρώπη όμως;

«Η Ευρώπη οφείλει να θέσει όρια. Δεν είναι όλες οι χώρες προορισμένες να ενταχθούν στην Ευρώπη, αρχής γενομενομένης από την Τουρκία, η οποία δεν έχει καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», διευκρινίζει ο Νικολά Σαρκοζί.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή