Δρ Άσις Τζα: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι χρειάζεται ενισχυτική δόση

Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 15:25
UPD:13/07/2021 07:49
REUTERS/IVAN ALVARADO
A- A A+

Δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική τρίτη δόση του εμβολίου κατά του Covid αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown Δρ Άσις Τζα, στον απόηχο της είδησης ότι Pfizer και BioNTech αναπτύσσουν μία ενισχυτική με σκοπό να στοχεύσουν την παραλλαγή Δέλτα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος.

Αξιωματούχοι των εταιρειών υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί άλλη μία δόση επειδή η ανοσία από το εμβόλιο φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

«Επιτρέψτε μου να σας πω πού είμαστε: τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα, εάν έχετε κάνει τις δύο δόσεις με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer ή τη μια δόση της J&J, έχετε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι όλων των παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα», είπε στο CNBC ο Δρ Άσις Τζα.

«Δεν έχω δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, μέχρι στιγμής, ότι κάποιος χρειάζεται τρίτη δόση», συνέχισε υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναμονής για τα δεδομένα όσον αφορά την ενισχυτική δόση.

«Εάν εμφανιστούν αυτά τα στοιχεία, και προφανώς θα θέλαμε να το λάβουμε υπόψη, στο μυαλό μου νομίζω ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα ότι θα χρειαστούμε τρίτες δόσεις για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσαν μια κοινή δήλωση ότι οι Αμερικανοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση. «Οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση αυτή τη στιγμή. Η FDA, το CDC και τα [Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας] συμμετέχουν σε μια αυστηρή επιστημονική διαδικασία για να εξετάσουν εάν ή πότε μπορεί να είναι απαραίτητη μια επιπλέον δόση », αναφέρεται.

 Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκαν επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι εί-ναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειαστεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε επίσης πως δεν είναι ξεκάθαρο αν χρειάζεται ενισχυτική δόση των εμβολίων για να διατηρηθεί η προστασία από τον ιό, έως ότου συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή