Το άγχος του φαβορί

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2007 18:46

A- A A+

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών συνιστά το προνομιακό πεδίο έκφρασης γενικής προτίμησης κι ο δεύτερος επικεντρώνεται στην εκλογή του Προέδρου. Η μάχη για το β' γύρο άρχισε το μεσημέρι της 23ης Απριλίου με τους δύο «μονομάχους», Νικολά Σαρκοζί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ να οργανώνουν τις πρώτες συναντήσεις με τα επιτελεία τους.

Ο Νικολά Σαρκοζί που βρέθηκε στην Ντιζόν, έχει ήδη στα χέρια του τέσσερις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που τον φέρουν ως απόλυτο φαβορί με ποσοστά 52% έως 54%, με κύριο «όπλο» του την αποφασιστικότητά του για τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Ωστόσο, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του πρώτος στόχος του Σαρκοζί είναι να μην μετατραπεί ο β' γύρος της 6ης Μαΐου σε δημοψήφισμα εναντίον του.

Η αίσθηση ότι έχει ήδη κερδίσει τον καθιστά μάλλον αντιπαθέστερο, καθώς κινδυνεύει να συσπειρώσει το σύνολο όσων διάκεινται εχθρικώς προς το πρόσωπό του, ενώ ένα ρεύμα «σαρκοφοβίας» έχει κάνει σαφώς την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες, τόσο στα αριστερά, όσο και στα δεξιά.

Οπως έγραψε χαρακτηριστικά σήμερα η «Λιμπερασιόν» το στρατηγείο του Σαρκοζί γνωρίζει «ότι η προσωπικότητά του, οι ιδέες του και το ταμπεραμέντο του εξακολουθούν να ανησυχούν έναν αριθμό Γάλλων». Εδώ και πολλές εβδομάδες άλλωστε, οι αντίπαλοι του Σαρκοζί μεταξύ των οποίων και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού επιχειρούν να περάσουν στους Γάλλους πολίτες το σύνθημα: "Ολοι, εκτός του Σαρκοζί" και αυτό είναι που ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς θα επιχειρήσει να μην περάσει στην κοινή γνώμη.

Από αύριο θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στο Παρίσι αφίσες και προκηρύξεις του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος θα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία στη Νορμανδία.

Θεωρείται σίγουρο ότι θα αποφύγει να επισκεφθεί τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού παρά τα όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά, για να μη δυναμιτίσει το κλίμα.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ που απέσπασε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στον α' γύρο -το μεγαλύτερο ποσοστό σοσιαλιστή υποψήφιου μετά τον Φρανσουά Μιτεράν το 1988- αρχίζει αύριο την εκστρατεία της από το Μονπελιέ.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας Ζαν Λουϊ Μπιανκό, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ήδη «έχει βάλει τέλος στον εφιάλτη των σοσιαλιστών», φέρνοντας το κόμμα και πάλι στην πρώτη γραμμή. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα επιχειρήσει στις επόμενες 14 μέρες να δείξει στους Γάλλους ότι αν εκλεγεί θα υπάρξουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον Σαρκοζί σε ό,τι αφορά τους μισθούς, την πρώτη απασχόληση, το κοινωνικό κράτος και την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας. Κυρίως, όμως, θα επιχειρήσει ως βασικό σύνθημά της να περάσει στον κόσμο την άποψη ότι με την Σεγκολέν στην Προεδρία «η δημοκρατία θα μπορεί να αναπνέει ελεύθερα».

Ηδη τα περισσότερα μικρά κόμματα της αριστεράς έχουν ταχθεί υπερ της Σεγκολέν Ρουαγιάλ έστω και απρόθυμα, αλλά ακόμα και αν προστεθεί η αριθμητική τους δύναμη σε αυτή της Σεγκολέν το «αντι-σαρκοζί» στρατόπεδο ξεκινά από το 36%.

Τον καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης θα παίξουν αναμφισβήτητα οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Μπαϊρού http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/23/1326686.htm .

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή