Μετά τη Νέα Υόρκη η μικρή Ελευθερία ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 13:13
UPD:13:17
REUTERS/ROSELLE CHEN
A- A A+

Ένα μικρής κλίμακας αντίγραφο του αγάλματος της ελευθερίας που ακολούθησε το ταξίδι που έκανε πριν από έναν αιώνα η «μεγάλη αδερφή του», τοποθετήθηκε στο νησί Έλις στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το αντίγραφο, το οποίο έχει ύψος 2,8 μέτρα, ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με επίπεδη κλίνη.

Οι εργάτες άνοιξαν την πλαστική μεμβράνη που χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του αγάλματος στο ταξίδι του στον Ατλαντικό.

REUTERS/NOEMIE OLIVE

Το έργο δανείζεται στις ΗΠΑ από το Μουσείο Τεχνών και Χειροτεχνίας στο Παρίσι για 10 χρόνια, σε μια χειρονομία που στοχεύει στην ενίσχυση της γαλλοαμερικανικής φιλίας.

«Είναι ένα σύμβολο της φιλίας μεταξύ του γαλλικού και του αμερικανικού λαού, αλλά είναι επίσης και μια υπενθύμιση της σημασίας του μηνύματος της ελευθερίας και του διαφωτισμού του κόσμου, που είναι το όνομα του αγάλματος», δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης Φιλίπ Ετιέν. στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την τελετή εγκαινίων.

REUTERS

«Είναι η ουσιαστική σημασία της ελευθερίας στις δημοκρατίες μας, εντός των κοινωνιών μας και επίσης στον κόσμο».

Η μεγαλύτερη έκδοση του αγάλματος της ελευθερίας, που έχει ύψος 93 μέτρα συμπεριλαμβανομένης της βάσης, δόθηκε από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες ως δώρο και από το 1886 βρίσκεται στο νησί Λίμπερτι (Ελευθερία) στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το χάλκινο αντίγραφο των 450 κιλών δημιουργήθηκε από το αρχικό μοντέλο του Frédéric-Auguste Bartholdi και βρίκσεται στο νησί Έλις από την 1η Ιουλίου μέχρικαι σήμερα (6 Ιουλίου), με αφορμή και τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Στη συνέχεια θα μετακομίσει στην Ουάσιγκτον.

«Θεωρήσαμε σημαντικό να έχουμε αυτή τη συνάντηση μεταξύ της μικρής και της μεγάλης αδελφής, ειδικά στις 4 Ιουλίου, και στη συνέχεια στις 14 Ιουλίου - που είναι η εθνική μας ημέρα, Ημέρα της Βαστίλης - στην Ουάσιγκτον», είπε ο Étienne.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή