Η μετάλλαξη Δέλτα μετακινεί το επίκεντρο της πανδημίας  

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 11:11
UPD:11:13
REUTERS/ADNAN ABIDI
A- A A+

Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε αύξηση των  μολύνσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι χώρες αυτές, ωστόσο, δεν διαθέτουν επαρκείς δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 για να καταπολεμήσουν τις επικίνδυνες αυξήσεις ενώ παράλληλα τα συστήματα υγείας του δέχονται σημαντική πίεση.

Η Ινδονησία, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα, ανέφερε περίπου 500 θανάτους την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, αριθμός απωλειών σχεδόν τριπλάσιος των επιπέδων που καταγράφηκαν στις αρχές Ιουνίου.

Οι αρχές αγωνίζονται επίσης για να εξασφαλίσουν επιπλέον  κρεβάτια στα νοσοκομεία, ενώ ιατροί σε περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν έλλειψη αναπνευστήρων και δωματίων απομόνωσης.

Οι ασθενείς για να λάβουν σωστή ιατρική περίθαλψη αναγκάζονται να ταξιδέψουν για ώρες, όπως δήλωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. «Κάθε μέρα βλέπουμε αυτήν την παραλλαγή του Δέλτα να οδηγεί την Ινδονησία πιο κοντά στην άκρη μιας καταστροφής Covid-19», δήλωσε πρόσφατα ο Τζαν Γκελφαντ, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της ομάδας στη χώρα.

Καθώς το βάρος της πανδημίας έχει μετατοπιστεί από τις πλούσιες χώρες που διαθέτουν μεγάλα αποθέματα εμβολίων στις φτωχές χώρες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν δόσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών ζήτησαν βοήθεια. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν τις δωρεές εμβολίων, αλλά αυτές οι δωρεές εξακολουθούν να μην φθάνουν για να καλύψουν τους μεγάλους πληθυσμούς των φτωχών χωρών.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται τώρα στη Δύση εμφανίζονται αποτελεσματικά στην προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη αυξάνοντας τα ημερήσια κρούσματα κατά 67% την προηγούμενη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 1,6%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Το Ισραήλ, το οποίο έχει από τα υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού στον κόσμο, ανέφερε μικρές νέες εξάρσεις αλλά μόνο ένα θάνατο τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Την ώρα όμως που ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιάσει πλήρως περίπου τους μισούς πληθυσμούς τους, σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο λίγο περισσότερο από το 1% των ανθρώπων έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τα νεκροτομεία στη Ζάμπια είναι γεμάτα ενώ στη Νότια Αφρική οι ασθενείς πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων περιμένοντας περίθαλψη.

 Παρόμοια κατάσταση στο Μπαγκλαντές όπου οι ρυθμοί στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντάκα, σίγησαν μετά από lockdown που επιβλήθηκε. Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, περίπου 716 σε αριθμό, ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότεροι από την πρώτη εβδομάδα. Στην Ινδία, όπου η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά και συνέβαλε στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο, περίπου το 4% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η Ινδονησία από την άλλη έχει εμβολιάσει πλήρως το 5% του πληθυσμού της, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η χώρα έχει προμηθευτεί το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων από την Sinovac της Κίνας ενώ έχει παραγγείλει επίσης εμβόλια από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech SE και Novavax των οποίων, ωστόσο, τις δόσεις δεν αναμένεται να παραλάβει μέχρι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η Ιαπωνία πρόσφατα δώρισε περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ινδονησία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δεσμευτεί για τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για την τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο.

Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνεται και η ζήτηση για εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού. Στο Τάνγκερανγκ, ένα προάστιο της Τζακάρτα, σχηματίστηκαν μακρές γραμμές έξω από ένα κέντρο εμβολιασμού στα τέλη Ιουνίου με την αστυνομία να παρεμβαίνει για την τήρηση ων αποστάσεων. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν αργότερα ότι τα εμβόλια θα ήταν διαθέσιμα μόνο στους κατοίκους της περιοχής, σε μια προσπάθεια να  αποτρέψουν κατοίκους άλλων περιοχών να προσέρχονται για να εμβολιαστούν.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας, αν και για καιρό αντιστεκόταν στην επιβολή αυστηρών περιορισμών, ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα μέτρα για τις περιοχές που επλήγησαν στα νησιά της Ιάβας και του Μπαλί. «Τις τελευταίες ημέρες, η πανδημία του Covid-19 έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα, λόγω της νέας παραλλαγής», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο. «Η κατάσταση απαιτεί από εμάς να κάνουμε αυστηρότερα βήματα», πρόσθεσε.

Η παραλλαγή Δέλτα εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και πλέον εντοπίζεται σε 85 χώρες.

Οι ινδονησιακές αρχές έχουν εντοπίσει την μετάλλαξη Δέλτα στα τέσσερα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά του αρχιπελάγους - την Ιάβα, τη Σουμάτρα, το Σουλαουέσι και το Καλιμαντάν - και το αδύναμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Ινδονησία έχει κατά μέσο όρο περισσότερους γιατρούς από την Ινδία και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή