Αλλαγή σκυτάλης- Ποια χώρα προπορεύεται στους εμβολιασμούς;

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 14:49
UPD:14:56
REUTERS/KHUSHNUM BHANDARI
A- A A+

Μέχρι τώρα οι Σεϋχέλλες κατείχαν τον τίτλο της πιο εμβολιασμένης χώρας, τίτλο τον οποίο αποχωρίζονται πλέον καθώς μια άλλη χώρα βγήκε μπροστά στην κούρσα των εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού.

Ο λόγος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg για τους εμβολιασμούς παγκοσμίως, αποτελούν την πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Το έθνος του Περσικού Κόλπου έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει 15,5 εκατ. δόσεις, που σημαίνει ότι έχει το 72,1% του συνολικού πληθυσμού των 10 εκατ. είναι εμβολιασμένο. Οι Σεϋχέλλες έχουν χορηγήσει αρκετές δόσεις για να καλύψουν το 71,7% του πληθυσμού της χώρας ο οποίος ανέρχεται  σε κάτω από 100.000.

Να σημειωθεί ότι οι Σεϋχέλλες κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Μαΐου και έκτοτε οι λοιμώξεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Αυξημένα είναι όμως τα κρούσματα και στα ΗΑΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ έθεσαν τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας. Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη, απαγόρευσε προσωρινά τα ταξίδια προς τα ΗΑΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τα έχει εντάξει από τον Ιανουάριο στους «κόκκινους» προορισμούς της ταξιδιωτικής της λίστας.

Τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την πρόοδο των εμβολιασμών. Το Φεβρουάριο έφτασαν στην κορύφωσή τους, καταγράφοντας 4.000 λοιμώξεις την ημέρα ενώ από  τον Μάρτιο κυμαίνονται σε περίπου τα 2.000 την ημέρα. Να σημειωθεί όμως ότι τα ΗΑΕ υποβάλλουν σε τεστ Covid-19 τα περισσότερα άτομα συγκριτικά με τον πληθυσμό και έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο.

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες, τα ΗΑΕ έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα lockdowns από την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού. Η πλούσια σε πετρέλαιο πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι έχει ανακοινώσει περιορισμούς και σκοπεύει από τον Αύγουστο να περιορίσει τους δημόσιους χώρους στους εμβολιασμένους ανθρώπους. Το Ντουμπάι από την άλλη παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτό και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την διεθνή έκθεση Expo 2020 τον Οκτώβριο, στοχεύοντας σε 25 εκατ. επισκέψεις.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας εξαρτάται από το Sinopharm, το οποίο παράγεται στη χώρα. Η κυβέρνηση είπε ότι σκοπεύει να προσφέρει μία Τρίτη δόση του Sinopharm σε άτομα που έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις. Παράλληλα, τα ΗΑΕ ενέκριναν το εμβόλιο της Moderna την Κυριακή, ενώ χορηγούνται επίσης τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή