Ο Μπάιντεν θα τιμήσει την 4η Ιουλίου, με τις ΗΠΑ να έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς

Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 15:02
UPD:15:07
REUTERS/JOSHUA ROBERTS
A- A A+

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα γιορτάσει την εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου με 1000 καλεσμένους, χωρίς ωστόσο να έχει πετύχει τον στόχο της «ανεξαρτησίας» από τον κορωνοϊό.

Οι ΗΠΑ έχουν επισήμως υπολείπονται του στόχου τους να ανοσοποιήσουν πλήρως 160 εκατομμύρια Αμερικανούς και να διασφαλίσουν ότι το 70% των ενηλίκων θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση μέχρι την 4η Ιουλίου.

Ήταν ένα σημείο αναφοράς που ο νέος πρόεδρος ήθελε να επιτύχει προκειμένου να συσπειρώσει μια χώρα που είναι πρόθυμη να προχωρήσει από lockdown και περιορισμούς.

Αντ 'αυτού, με την έξαρση της παραλλαγής Δέλτα, πόλεις όπως το Λος Άντζελες και το Σεντ Λούις παροτρύνουν ακόμη και εμβολιασμένους κατοίκους να ξαναρχίσουν να φορούν τη μάσκα. Και αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία γεμίζουν ξανά σε πολιτείες όπως το Μισσούρι και η Γιούτα, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού παραμένουν μη εμβολιασμένα.

Δεν ανησυχώ ότι θα υπάρξει μεγάλη επιδημία - με άλλα λόγια, ότι θα έχουμε μια άλλη επιδημία σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο κύριος Μπάιντεν σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Αλλά ανησυχώ ότι θα χαθούν ζωές.»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα τιμήσει τα 245α γενέθλια του αμερικανικού έθνους σήμερα, με μια παραδοσιακή γιορτή.

Έπειτα από ένα διάλειμμα, το οποίο πέρασε αγοράζοντας κερασόπιτες στο Μίσιγκαν, προτού διανυκτερεύσει, σε μια ήρεμη βραδιά, στο σπίτι της οικογένειάς του στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, όπου θα υποδεχθεί περίπου 1.000 καλεσμένους για μπέργκερ και πυροτεχνήματα.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και ο δεύτερος κύριος Νταγκ Έμχοφ βγήκαν επίσης στον δρόμο χρησιμοποιώντας το αισιόδοξο σύνθημα «Η Αμερική επιστρέφει μαζί».

Σύμβουλοι κοντά στον κ. Μπάιντεν υπερασπίστηκαν την απόφαση να φιλοξενήσει την εκδήλωση στις 4 Ιουλίου, επισημαίνοντας άλλα παραδείγματα προόδου με την πανδημία - συμπεριλαμβανομένης πτώσης κατά 90% των θανάτων και νοσηλείας από τον Ιανουάριο με περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ηλικιωμένων να έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

«Μπορείτε ακόμα να γιορτάσετε την ίδια στιγμή που λαμβάνετε το μήνυμά που είναι πολύ, πολύ σαφές ... Δηλαδή: Εάν εμβολιάζεστε, έχετε υψηλό βαθμό προστασίας. Εάν δεν εμβολιάζεστε, θα πρέπει να φοράτε μάσκα και θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά για τον εμβολιασμό«, δήλωσε ο Άνθονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Μπάιντεν και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων

Ωστόσο, η χώρα είναι πιθανό να απέχει ακόμη αρκετές εβδομάδες από το ορόσημο που έθεσε ο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 66,7% των ενηλίκων έλαβαν τουλάχιστον μία δόση και μόλις περισσότεροι από 149 εκατομμύρια ενήλικες είναι πλήρως ανοσοποιημένοι.

Με το τρέχον ποσοστό των εμβολιασμών - περίπου 357.000 ενήλικες την ημέρα κάνουν την πρώτη τους δόση - οι ΗΠΑ πιθανότατα θα υπολείπονται περίπου 7,4 εκατομμύρια δόσεις σε σχέση με τον στόχο του 70% του Μπάιντεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ABC και WSJ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή