Παραλλαγή Δέλτα: Γιατί οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί για τους θανάτους εμβολιασμένων

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 11:35
UPD:11:37
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Καθώς η παραλλαγή Δέλτα, η πιο μολυσματική και επικίνδυνη ως τώρα, έχει μπει σε τροχιά επικράτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Βρετανία δεδομένου ότι έχει εκεί το νέο στέλεχος έχει ήδη επικρατήσει, αντιπροσωπεύοντας το 95% των νέων κρουσμάτων, αποτελεί πλέον τον οδηγό της πανδημίας.

Με βάση τα στοιχεία από τη Βρετανία γνωρίζουμε ότι οι νεότεροι, οι μη εμβολιασμένοι αλλά και οι μερικώς εμβολιασμένοι που έχουν δηλαδή κάνει μόνο την πρώτη δόση βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη λοίμωξη.

Εξετάζοντας όμως τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφατους θανάτους της χώρας λόγω Covid-19 αφορούν ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Γιατροί και επιστήμονες δεν ανησυχούν, ωστόσο, για το φαινομενικά υψηλό ποσοστό θανάτων μεταξύ του εμβολιασμένου πληθυσμού. Γιατί;

Όπως υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα, οι αριθμοί μέχρι στιγμής αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν ουσιαστική προστασία έναντι της παραλλαγής, ιδιαίτερα μετά από τη λήψη και των δύο δόσεων. Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έκτοτε εξαπλώθηκε σε τουλάχιστον 85 χώρες και εκτιμάται ότι θα επικρατήσει πολύ σύντομα.

 Το Ηνωμένο Βασίλειο πλέον δοκιμάζεται από την παραλλαγή Δέλτα καθώς η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας ανακοίνωσε πως την περασμένη εβδομάδα τα νέα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα ανήλθαν στα 50.824. Πρόκειται για αύξηση 46% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά τα νέα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα έχουν ανέλθει στα 161.981.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η εξέταση της περίπτωσης του Ηνωμένου Βασιλείου αν συνυπολογίσουμε πως πρόκειται για μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με το 85% των ενηλίκων να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 63% να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα οδήγησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναβάλει κατά ένα μήνα την πλήρη χαλάρωση των περιορισμών, έως τις 19 Ιουλίου. Πλέον, οι υπουργοί ακούγονται σίγουροι ότι το lockdown θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί, επειδή οι εμβολιασμοί έχουν διαρρήξει τη σχέση μεταξύ νέων περιπτώσεων, αργότερα της νοσηλείας και των θανάτων.

Τα στοιχεία από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δείχνουν ότι σημειώθηκαν 117 θάνατοι μεταξύ των 92.029 κρουσμάτων που έφεραν την παραλλαγή  Δέλτα που καταγράφηκαν από 1 Φεβρουαρίου έως 21 Ιουνίου. Τα 50 από αυτά, που σημαίνει το 43%, είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η επιστημονική και ιατρική κοινότητα μεταφράζει με αισιοδοξία αυτά τα νούμερα  λέγον τας ότι αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για τρεις λόγους:

  • Πρώτον, τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Δεν αποκρίνονται όλοι όσοι εμβολιάζονται με τον ίδιο τρόπο. Όσοι είναι ηλικιωμένοι ή όσων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κουρασμένο ή φθαρμένο από κάποια άλλη ασθένεια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν μια ισχυρή απόκριση από κάποιον νεότερο και πιο υγιές. Τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά ορισμένα άτομα θα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα στον ιό ακόμα και μετά την χορήγησή τους.
  • ​Δεύτερον, ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 αυξάνεται απότομα ανάλογα με την ηλικία. Εάν, για παράδειγμα, ένα εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ενός 80χρονου από Covid-19 κατά 95%, ο κίνδυνος θανάτου του 80χρονου μπορεί να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένας 20χρονος μη εμβολιασμένος. Ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι ασθένειες των πνευμόνων σχετίζονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου.
  • Τρίτον, καθώς όλο και περισσότερος πληθυσμός εμβολιάζεται, υπάρχουν λιγότερα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί για να μολύνουν κάποιον με τον ιό. Εάν η ομάδα των εμβολιασμένων ατόμων γίνει μεγαλύτερη από την ομάδα των μη εμβολιασμένων ατόμων, τότε είναι πιθανό η εμβολιασμένη ομάδα να καταγράφει τους ίδιους ή και περισσότερους  θανάτους συγκριτικά με τη νεότερη, μη εμβολιασμένη ομάδα. Για παράδειγμα, σε μια φανταστική χώρα με 100% εμβολιασμένο πληθυσμό, όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με κάποιο τρόπο, όλοι οι θάνατοι του Covid-19 θα προέρχονται από εμβολιασμένα άτομα.

Από αυτούς τους 50 θανάτους σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους στην Αγγλία, όλοι ήταν σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι σε πλήρως εμβολιασμένους κάτω των 50 ετών.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι, συνολικά, το ποσοστό θνησιμότητας για επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 ήταν χαμηλότερο συγκριτικά με την παραλλαγή Άλφα, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους και έκτοτε εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας αύξησε το ποσοστό θνησιμότητας για την παραλλαγή Άλφα στο 1,9%. Υπολογίζει ότι το ποσοστό θνησιμότητας για την παραλλαγή Δέλτα είναι πιο κοντά στο 0,3%, στο οποίο αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τόσο η συνεισφορά του μαζικού εμβολιασμού όσο και της βελτιωμένης θεραπείας κατά του Covid-19. Παράλληλα το εμβόλιο μειώνει επίσης τις πιθανότητες προσβολής από τον ιό.

Κοιτώντας τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι επίσης σημαντικό ότι όσοι χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Οι περισσότεροι από όσους νοσηλεύονται προέρχονται από νεότερες ηλικιακές ομάδες που μόλις πρόσφατα έχουν κριθεί επιλέξιμες για εμβολιασμό και τείνουν να χρειάζονται λιγότερο εντατική θεραπεία από τους ηλικιωμένους ασθενείς.

Η Δημόσια Υγεία Αγγλία, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία στατιστικών αναλύσεων, έχει εκτιμήσει ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας με την παραλλαγή Δέλτα σε άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις μεταξύ 91% και 98%, με κεντρική εκτίμηση 96%.

Αν και τα εμβόλια προσφέρουν ουσιαστική προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις από εργαστηριακές μελέτες και δεδομένα σε πραγματικό κόσμο ότι η μετάλλαξη Δέλτα διαθέτει την ικανότητα να παρακάμπτει τα εμβόλια για να προκαλέσει ηπιότερη μόλυνση.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας λέει ότι η ανάλυσή της σε περιπτώσεις Δέλτα στην Αγγλία συνεπάγεται προστασία περίπου 79% από συμπτωματική νόσηση με Covid-19 που προκαλείται από τη Δέλτα. Αυτό συγκρίνεται με μείωση 89% του κινδύνου του συμπτωματικής νόσησης με Covid-19 με την παραλλαγή Άλφα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή