Πέθανε ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης, αδελφός του Χρήστου Δάντη

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 18:48
UPD:18:54
A- A A+

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει ο θάνατος του ηθοποιού Σάββα Αξιώτη. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Instagram ο αδελφός του και τραγουδιστής Χρήστος Δάντης. Όπως ανέφερε, ο Σάββας Αξιώτης πέθανε από ανακοπή στο σπίτι του στον Βύρωνα.

Ο ηθοποιός Σάββας Αξιώτης ήταν εκείνος που τον έβαλε τον Χρήστο Δάντη στο χώρο των θεαμάτων. Ήταν αδέλφια από την ίδια μητέρα και διαφορετικό πατέρα.

Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και τη Ρώμη. Στην ποίηση εμφανίστηκε το 1970 με τα ποιήματα, «Φθαρμένος καθρέφτης». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους όπως: ‘Ελλη Λαμπέτη, Δημ. Παπαμιχαήλ, Ρ. Βλαχοπούλου, Γ. Κωνσταντίνου, Τ. Ρουσσέα, Γ. Πάντζα, Ζ. Λάσκαρη, Κ. Πρέκα, Στ. Στρατηγό, Κ. Χέλμη, Χ. Τσάγκα, Ρ. Ντορ, Αλ. Λειβαδίτη, Μ. Χρονοπούλου, Σ. Παράβα, κλπ. Ενώ στον κινηματογράφο έπαιξε δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και την Έλεν Μπέρστυν στην ταινία του Ζυλ Ντασσέν, «Κραυγές γυναικών».

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στην «Αργώ», του Γ. Θεοτοκά και σε διάφορα θεατρικά της ΕΡΤ 1. Έλαβε μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ στη Ρώμη συνεργάστηκε με το Gruppo Incontro και Τeatro dei Comedianti.

Σάββας Αξιώτης, Μαριαλένα Οικονομίδου στην παράσταση «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ»

Το 1982 ίδρυσε το θέατρο «Περιθώριο» όπου ανέβασε πρωτοποριακές παραστάσεις δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στους συγγραφείς του παραλόγου. Παράλληλα συνεργάστηκε με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, δημοσιεύοντας διηγήματά του: «Οδός Πανός», «Νέο Επίπεδο» κ.ά. Είχε γράψει στίχους σε δίσκους που έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι. Ήταν μέλος του ΣΕΗ και της ΑΕΠΙ.  

Φιλμογραφία

«Όμορφες μέρες» (1970)

«Μαριχουάνα stop!» (1971)

«Ο κατεργάρης» (1971)

«Ιδιωτική μου ζωή» (1971)

«Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας» (1971)

«Πιο θερμή και από τον ήλιο» (1972)

«Κραυγή γυναικών» (1978)

«Ύποπτος πολίτης» (1994)

Προτεινόμενα για εσάς