Covid-19: Στην χορήγηση ενισχυτικής δόσης προχωράει η Τουρκία  

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 08:32
UPD:08:48
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Η Τουρκία θα ξεκινήσει να χορηγεί μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού σε εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το αν αρχικά έλαβαν αρχικά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ή το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Η έρευνα για το κατά πόσον μια τρίτη δόση εμβολίου θα ενισχύσει την ανοσία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, με δύο μελέτες στη Γαλλία και τις ΗΠΑ να δείχνουν ότι μία επιπλέον δόση προσφέρει καλύτερη προστασία για τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Pfizer, πιθανώς θα χρειαστεί μια τρίτη δόση του εμβολίου εντός 12 μηνών.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός ορισμένων εμβολίων στις δύο πρώτες δόσεις έχει αποδειχθεί ότι παράγει καλύτερες ανοσολογικές αντιδράσεις.

«Αποφασίσαμε ότι μια τρίτη δόση θα είναι επωφελής, ανεξάρτητα από το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε [στο παρελθόν]», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρεττίν Κοτζά, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση.

Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με το τι οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

Η Τουρκία επιτάχυνε τους εμβολιασμούς αυτό το μήνα αφού η BioNTech συμφώνησε τον Μάιο να παρέχει 120 εκατομμύρια δόσεις και ο Κοτζά είπε ότι η χώρα χορηγεί τώρα περισσότερες από 1 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα. Προηγουμένως, η Τουρκία χορηγούσε κυρίως το εμβόλιο CoronaVac της Sinovac, αλλά οι καθυστερήσεις στις αποστολές επιβράδυναν δραματικά το πρόγραμμα τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε τη χρήση του CoronoVac αυτόν τον μήνα. Τα αρκετά διαφορετικά ευρήματα στις δοκιμές CoronaVac σε διάφορες χώρες προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Μια μικρή μελέτη στην Τουρκία έδειξε ότι το εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί έναν αδρανοποιημένο ιό, ήταν 91% αποτελεσματικό, ενώ μια μεγάλη μελέτη στη Βραζιλία ανέφερε ποσοστό αποτελεσματικότητας περίπου 50%, πολύ κάτω από το 95% που προσφέρει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η επιλογή μιας τρίτης δόσης εξαρτάται από τα άτομα, δήλωσε ο Κοτζά. «Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί σχετικά με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί για την τρίτη δόση. [Οι πολίτες] μπορούν να έχουν μια τρίτη δόση της επιλογής τους, ανεξάρτητα από το εμβόλιο που έλαβαν για τις δύο πρώτες λήψεις. Η επιλογή είναι δική σας », είπε.

Ο Κοτζά εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την διστακτικότητα των εμβολίων στην Τουρκία, όπου είπε ότι το 98% του πληθυσμού συμμορφώνεται με το πρόγραμμα εμβολίων κατά την παιδική ηλικία. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η συζήτηση κατά του εμβολιασμού ενθαρρύνει μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων», είπε.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην Τουρκία έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 18% του πληθυσμού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή