ΗΠΑ: Φλεγμονές της καρδιάς σε ποσοστά υψηλότερα από το αναμενόμενο μετά τον εμβολιασμό σε στρατιωτικούς

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 11:51
UPD:11:56
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Μέλη του στρατού των ΗΠΑ που εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19 εμφάνισαν υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά καρδιακής φλεγμονής, αν και εξακολουθεί να πρόκειται για μια σπάνια παρενέργεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 23 προηγουμένως υγιείς άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη παραπονέθηκαν για πόνο στο στήθος εντός τεσσάρων ημερών από τη λήψη ενός mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το ποσοστό των συμβάντων ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις.

Όλοι οι ασθενείς, οι οποίοι κατά τη στιγμή της δημοσίευσης της μελέτης είχαν αναρρώσει από μυοκαρδίτιδα - είχαν λάβει δόσεις Pfizer ή Moderna.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν μια προειδοποίηση στη βιβλιογραφία που συνοδεύει αυτά τα εμβόλια mRNA για να επισημάνουν τον σπάνιο κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής που παρατηρείται κυρίως σε νεαρά αρσενικά. Ωστόσο, είπαν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Cardiology, δήλωσε ότι 19 από τους ασθενείς ήταν τρέχοντα στρατιωτικά μέλη που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση εμβολίου. Οι άλλοι είχαν λάβει μία δόση ή αποσύρθηκαν από το στρατό.

Οι γενικές εκτιμήσεις του πληθυσμού θα είχαν προβλέψει οκτώ ή λιγότερα κρούσματα μυοκαρδίτιδας από 436.000 άνδρες στρατιωτικά μέλη που έλαβαν δύο δόσεις COVID-19, ανέφερε η μελέτη.

Μια εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι αναφορές μυοκαρδίτιδας ήταν υψηλότερες στους άνδρες και την εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου από ό, τι θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Μια παρουσίαση σε αυτή τη συνάντηση διαπίστωσε ότι η καρδιακή κατάσταση εμφανίστηκε σε ποσοστό περίπου 12,6 περιστατικά ανά εκατομμύριο άτομα που εμβολιάστηκαν.

Οκτώ από τους στρατιωτικούς ασθενείς στη μελέτη έδειξαν σημάδια καρδιακής φλεγμονής που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από άλλες αιτίες, ανέφερε η μελέτη. Οι ασθενείς στη μελέτη κυμαίνονταν από 20 έως 51 ετών.

Το CDC άρχισε να διερευνά την πιθανή σχέση μεταξύ των εμβολίων mRNA και της μυοκαρδίτιδας τον Απρίλιο αφού το Ισραήλ σημείωσε ότι μελετούσε τέτοιες περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech εκεί, και μετά από μια αναφορά ότι ο στρατός των ΗΠΑ εντόπισε επίσης περιπτώσεις.

Οι ρυθμιστικές αρχές υγείας σε πολλές χώρες διεξάγουν τις δικές τους έρευνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή