Αθ. Λινού: Μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση- Ποια η ένσταση για την «κάρτα ελευθερίας»

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 11:40
UPD:11:50
Eurokinissi Sports/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
A- A A+

Την αναγκαιότητα να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού, ειδικά σε ένα επιδημιολογικό σκηνικό στο οποίο «διαπρέπει» η παραλλαγή Δέλα, υπογράμμισε σήμερα η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια εμφανίστηκε καθησυχαστική για την προστασία των εμβολιασμένων απέναντι στο νέο στέλεχος, ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση».

Μάλιστα μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA τόνισε ότι «είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή».

«Αυτό το λάθος έγινε στη Βρετανία. Έκαναν σε πολλούς ανθρώπους την πρώτη δόση, άργησαν τη δεύτερη και τους πρόλαβε η μετάλλαξη», είπε προσθέτοντας ότι στο Ισραήλ υπάρχει έξαρση αλλά όχι τόσο μεγάλη. «Έχουν κρούσματα και βιάζονται να προστατευτούν κι από αυτά παίρνοντας μέτρα, κι αυτό είναι ένα παράδειγμα και για εμάς», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, είπε ότι είναι τουλάχιστον διπλάσια από το αρχικό στέλεχος.

«Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν. Θα λέγαμε ότι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», εξήγησε.

Αναφερόμενη, τέλος, στην «κάρτα ελευθερίας» για νέους 18-25 ετών που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, η κ. Λινού υποστήριξε ότι «κάθε κίνητρο είναι χρήσιμο». Ωστόσο, όπως είπε, η επιβράβευση δίνεται μετά την πρώτη δόση, πράγμα που δεν εξασφαλίζει την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

«Δίνεται αυτό το ποσό μετά την πρώτη δόση κι αυτό με ανησυχεί, γιατί η πρώτη δόση δεν προστατεύει παραπάνω από 30%. Έπρεπε να περιμένουμε να δώσουμε τα χρήματα στα παιδιά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή