AstraZeneca: Ισχυρότερη ανοσοαπόκριση με μια αναμνηστική δόση

«Αλλά προς το παρόν δεν είναι απαραίτητη», λένε οι ερευνητές
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 16:01
UPD:16:16
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Μια τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση, ανέφεραν οι ερευνητές τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν ακόμη ενδείξεις ότι χρειάζονταν τέτοιες δόσεις, ειδικά λόγω ελλείψεων σε ορισμένες χώρες.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει την ανοσοαπόκριση αντισωμάτων και Τ-κυττάρων, ενώ η δεύτερη δόση μπορεί να καθυστερήσει έως και 45 εβδομάδες και επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη ανοσοαπόκριση.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι εξετάζει σχέδια για μια φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία για μια ενισχυτική δόση με τα τρία πέμπτα των ενηλίκων να έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου COVID.

Ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η απόδειξη ότι το εμβόλιο προστατεύει από τις τρέχουσες παραλλαγές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σήμαινε ότι μια τρίτη δόση μπορεί να μην χρειαστεί.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση όπου θα μπορούσαμε πούμε με σιγουριά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, αλλά δεν έχουμε αποδείξεις ότι απαιτείται», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Σε αυτό το σημείο με υψηλό επίπεδο προστασίας στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό το επίπεδο χάνεται, το να δοθεί τρίτη δόση τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ άλλες χώρες έχουν μηδενικές δόσεις δεν είναι αποδεκτό».

Μελέτες στο παρελθόν έδειξαν ότι η δόση του σκευάσματος της AstraZeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν η δεύτερη δόση καθυστερεί 12 εβδομάδες αντί για τέσσερις εβδομάδες.

Η έρευνα της Δευτέρας κυκλοφόρησε σε προεκτύπωση, και εξέτασε 30 συμμετέχοντες που έλαβαν μια δεύτερη δόση αργά και 90 που έλαβαν μια τρίτη δόση, όλοι τους κάτω των 55 ετών. Βοηθά στην ανακούφιση των ανησυχιών ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα, όπως αυτά που έγιναν από τις AstraZeneca και Johnson & Johnson, ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους εάν απαιτούνται ετήσιοι εμβολιασμοί.

«Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες ότι δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβόλιο σε ένα αναμνηστικό καθεστώς εμβολιασμού, και αυτό σίγουρα δεν είναι αυτό που προτείνουν τα δεδομένα», δήλωσε στο Reuters η συγγραφέας της μελέτης Τερέζα Λάμπε του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή