Η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα μέσα από τρία διαγράμματα

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 13:46
UPD:13:49
REUTERS/JON NAZCA
A- A A+

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία,εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Ευρώπη με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την διασποράς του στελέχους εν μέσω τουριστικής σεζόν.

Το νέο στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του ιού έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενώ οι καθημερινές νέες περιπτώσεις γενικά συνεχίζουν να πέφτουν σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο, το ποσοστό που αφορά την παραλλαγή Δέλτα , το οποίο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) λέει ότι είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Άλφα, αυξάνεται. Ορισμένες χώρες μάλιστα βλέπουν και πάλι τα κρούσματα να βαίνουν αυξητικά.

Η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα είναι η Βρετανία, όπου η παραλλαγή έχει κυριαρχήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος Άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί επίσης στην Πορτογαλία και τη Ρωσία. Παράλληλα στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με την χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ, μια χώρα που κινείται πολύ μπροστά στους εμβολιασμούς όπως άλλωστε και η Βρετανία, περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer.

Στον απόηχο της απειλής του νέου πιο μολυσματικού στελέχους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι  συστήνει και για τους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών.

Οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, που απορρέουν από τη νέα παραλλαγή είναι οι εξής:

  • Αφορά τους ανεμβολίαστους και χρειάζεται εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θέλουμε πάνω από 80% εμβολιασμένους και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δούμε μεγάλη διαφορά», εκτιμάει ο ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, από την πλευρά του εξηγεί ότι και οι εμβολιασμένοι είναι πιθανό να νοσήσουν, ωστόσο,είναι καλά προστατευμένοι έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας. «Νοσούν αλλά δεν σέρνονται στα νοσοκομεία», λέει χαρακτηριστικά.
  • Προσβάλλει μικρότερες ηλικίες. Η παραλλαγή Δέλτα έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες, όπως σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης.
  • Είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
  • Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.  

Μεταξύ 7 και 21 Ιουνίου, η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσώπευε το 95% όλων των θετικών τεστ  στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Από τα 514 άτομα που εισήχθησαν σε νοσοκομείο στην Αγγλία την εβδομάδα έως τις 21 Ιουνίου, τα 304 ήταν μη εμβολιασμένοι. Οι ημερήσιοι θάνατοι παρέμειναν χαμηλοί - λιγότεροι από 20 την ημέρα - από τα μέσα Απριλίου, αλλά σταδιακά αυξάνονται.

Σύμφωνα με το ECDC, η παραλλαγή Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Αυγούστου. Για την ώρα το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ κυριαρχείται από την παραλλαγή Άλφα. Ωστόσο, όπως δείχνει η γονιδιωματική ανάλυση από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το ποσοστό των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα διπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα σε 15% των νέων κρουσμάτων, από 8% την προηγούμενη εβδομάδα.

Δύο προβλήματα

Στο μεταξύ, ειδικοί αναφέρουν πως τα δεδομένα για την γονιδιωματική αλληλουχία είναι λίγα σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, πράγμα που καθιστά τις εκτιμήσεις για την εξάπλωση των παραλλαγών αναξιόπιστες.

Η Ισπανία, για παράδειγμα, την εβδομάδα έως τις 24 Ιουνίου, πραγματοποίησε γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων του ιού σε λιγότερο από το 1% των θετικών περιπτώσεων. Η χώρα έχει από τις πιο χαλαρές απαιτήσεις εισόδου για ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ανακοινώθηκαν  16,703 νέα κρούσματα στις 24 Ιουνίου και περισσότερες από 85.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια άλλη παράμετρος που συνεισφέρει στην μη αντιπροσωπευτική εικόνα της κατάστασης αφορά στο χρονικό διάστημα μέχρι να αποκτηθεί πρόσβαση στα δεδομένα της ανάλυσης. Η αλληλουχία των θετικών δειγμάτων COVID-19 μπορεί να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα και η αναφορά αυτών των αποτελεσμάτων σε οργανισμούς όπως το ECDC μπορεί να διαρκέσει άλλη μια εβδομάδα. Έτσι, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων που αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα σήμερα είναι πιθανό να είναι υψηλότερος από τα τρέχοντα δεδομένα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή