Με το βλέμμα στις εκλογές η επανεμφάνιση Τραμπ

Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 11:00
UPD:11:02
REUTERS/SHANNON STAPLETON
A- A A+

 Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε το Σάββατο το βράδυ την πρώτη του συγκέντρωση μετά από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του σε εκθεσιακό χώρο στο βορειοανατολικό Οχάιο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ομιλία ως «την πρώτη συγκέντρωση των εκλογών του 2022».

«Συμπατριώτες μου Αμερικανοί, το κίνημά μας δεν έχει τελειώσει», είπε ο Τραμπ στα πλήθη των οπαδών του στο Γουέλινγκτον του Οχάιο, μια μικρή, αγροτική πόλη, 30 μίλια νοτιοδυτικά του Κλίβελαντ. «Στην πραγματικότητα, ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε», είπε.

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν απέκλεισε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 «ήταν αποτέλεσμα νοθείας» σε μια ομιλία 90 λεπτών στην οποία καυχιόταν για τα επιτεύγματα της διοίκησής του, ασκώντας παράλληλα κριτική στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

«Βάζει την Αμερική τελευταία. Βάζουμε την Αμερική πρώτη », είπε ο Τραμπ. «Είναι πολύ απλό. Πολύ, πολύ απλό», συνέχισε.

«Κερδίσαμε τις εκλογές δύο φορές», πρόσθεσε ο Τραμπ, σε αναφορά τόσο στις εκλογές του 2016 όσο και του 2020, προτού υπαινιχθεί πως θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. «Και είναι πιθανό να πρέπει να το κερδίσουμε για τρίτη φορά. Είναι δυνατό», είπε.

Η συγκέντρωση «Save America» στην κομητεία Lorain County του Οχάιο, μια περιοχή όπου οι λευκοί ψηφοφόροι της εργατικής τάξης υποστήριξαν κάποτε τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά έγιναν όλο και πιο συντηρητικοί και υπέρ του Τραμπ τα τελευταία χρόνια, σηματοδότησε την επιστροφή του πρώην προέδρου στη μάχιμη εκστρατεία μετά από αρκετούς μήνες σχετικής σιωπής.

Ο Τραμπ δεν παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Μπάιντεν και αποκλείστηκε από τις περισσότερες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Twitter και το Facebook, μετά τις 6 Ιανουαρίου, όταν ο όχλος των υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ διακόπτοντας την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και τη νίκης του Μπάιντεν. Οι ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα επεισόδια συνεχίζοντας να επαναλαμβάνει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα νοθείας, και απάτης εναντίον του.

«Πρέπει να κοιτάξετε πίσω. Κερδίσαμε τις εκλογές το 2020. Ποιος στο διάολο ξέρει τι πρόκειται να συμβεί το 2024;», διερωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος καθώς ακουγόταν συνθήματα από το κοινό «Ο Τραμπ κέρδισε! Ο Τραμπ κέρδισε!».

Ο Τραμπ προέτρεψε τα πλήθη να υποστηρίξουν μια λίστα υποψηφίων, που ονόμασε «Αμερικανοί πρώτοι πατριώτες», πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Τραμπ έχει επιδοκιμάσει αρκετούς υποψηφίους πριν από τις πρωταρχικές διαδικασίες των Ρεπουμπλικανών που αναμένεται να αποτελέσουν βασικό τεστ για το αν έχει διατηρηθεί η επιρροή του στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Το Σάββατο, μοιράστηκε τη σκηνή με τον Μαξ Μίλερ, έναν πρώην βοηθό του Λευκού Οίκου που αγωνίζεται εναντίον του Άντονι Γκονζάλες, ενός εν ενεργεία μέλος του Κογκρέσου από το Οχάιο, ο οποίος ήταν ένας από τους δέκα Ρεπουμπλικανούς του Σώματος που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ για τον ρόλο του στις ταραχές στις 6 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ έχει επίσης εγκρίνει την υποψηφιότητα του Μάικ Κάρι.

Ενώ πολλοί οπαδοί του περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή του, το Σάββατο στη συγκέντρωση έλαβαν επίσης μερικοί νομοθέτες του Ρεπομπλικανικού Κόμματος και άλλα πρόσωπα του χώρου.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ ΝτεΓουάιν, αρνήθηκε να παρευρεθεί, όπως έκανε και ο Ρομπ Πόρτμαν, ο Ρεπουμπλικανός που εκπροσωπεί την πολιτεία στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο οποίος είπε ότι θα παραιτηθεί στο τέλος της θητείας του τον επόμενο χρόνο.

Τον Τραμπ προλόγισαν στη συγκέντρωση δύο από τα πιο διχαστικά μέλη του Κογκρέσου: η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και ο Τζιμ Τζόρνταν.  Η Γκριν απομακρύνθηκε από τις εργασίες της στο Κογκρέσο στις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω της υποστήριξής της για το QAnon και άλλες θεωρίες συνωμοσίας.

Η επανεμφάνιση του Τραμπ ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου αναφέρθηκε ότι ο Trump Organization και ο οικονομικός διευθυντής του, Άλεν Γουέσελμπεργκ, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες από τον εισαγγελέα του Μανχάταν την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή