Εμβόλιο- Covid: Ενισχυτική δόση το φθινόπωρο; Τι ξέρουμε, ποια ζητήματα προκύπτουν

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 11:50
UPD:11:52
REUTERS/YARA NARDI
A- A A+

Το φθινόπωρο είναι πιθανό να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να κρίνουν πως είναι πολύ νωρίς για να βγει κάποιο συμπέρασμα με βεβαιότητα.

Όπως αρκετοί αναφέρουν, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα χρειαστεί ενισχυτική δόση για όλους, είναι πιθανό να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Και γι’ αυτό παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο από τώρα.

Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό με τις ενισχυτικές δόσεις εντός ενός έτους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει μια δοκιμή η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για να εξετάσει ποια από τα επτά υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι πιο αποτελεσματικά για την ενισχυτική δόση.

Πλέον, όπως αναφέρει το CNBC, ασκείται πίεση στις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, κάτι που, ωστόσο, δεν είναι εύκολο έργο δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία, τα εμβόλια και τις παραλλαγές.

Και αυτά ενώ η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο απειλώντας να βάλει φρένο στην πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.  

Στη χώρα μας, όπως διαβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει επάρκεια εμβολίων για το χειμώνα. «Έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας», είπε κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Το CNBC συνοψίζει τι πρέπει να ξέρουμε σχετικά με την ενισχυτική δόση:

1. Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το εάν χρειαζόμαστε πραγματικά μια τρίτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου κατά του Covid-19, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία.

Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες που είναι αρκετά μπροστά στους εμβολιασμούς, χρησιμοποιούνται τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βασίζεται επίσης πολύ στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Άγνωστο παραμένει επίσης το αν όσοι έχουν εμβολιαστεί με ένα σκεύασμα θα πρέπει να λάβουν την ενισχυτική τους δόση με το ίδιο σκεύασμα.

Ερωτήματα υπάρχουν επίσης για το κατά πόσο τα εμβόλια πρέπει να τροποποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες παραλλαγές του ιού και να είναι συμβατά με το εμβόλιο της γρίπης, ή αν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν.

2. Ο επαναληπτικός εμβολιασμός δημιουργεί επίσης ερωτήματα σχετικά το χρόνο που πρέπει να χορηγηθεί. Η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει προτού οι χώρες ολοκληρώσουν ακόμη και τα αρχικά τους εμβολιαστικά.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν το 60% του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρως εμβολιασμένος, ενώ λίγο περισσότερο από το 55% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει λάβει και τις δύο δόσεις. Οι ΗΠΑ χορηγούν επίσης το εμβόλιο στα παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προσφέρει ακόμη το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Τη Δευτέρα, το BBC επικαλούμενο ανώτερη κυβέρνηση πηγή, ανέφερε ότι τα σχέδια της χώρας για τον επαναληπτικό εμβολιασμό θα δημοσιευθούν «εν ευθέτω χρόνω» και ότι «εκτεταμένη» έρευνα διεξήχθη για την επίδραση διαφορετικών συνδυασμών εμβολίων.

Τον Μάιο, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τη μελέτη Cov-Boost, η οποία μελετά τη χρήση επτά των διαφορετικών εμβολίων κατά Covid-19 όταν χορηγείται ως τρίτη δόση. Τα σχέδια για την ενισχυτική δόση θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα, που αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

3.Ένα άλλο ζήτημα που αφορά τον χορήγηση της τρίτης δόσης έχει να κάνει με το οργανωτικό κομμάτι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει εκτεταμένος σχεδιασμός για οποιοδήποτε πρόγραμμα προκειμένου να βοηθήσουν τις υπηρεσίες υγείας να ανταπεξέλθουν.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι υπόκεινται σε πίεση όχι μόνο από την παροχή των τρεχόντων προγραμμάτων εμβολιασμού, αλλά επίσης φροντίζουν για τις ανάγκες υγείας των ασθενών των οποίων οι διαδικασίες και οι θεραπείες καθυστέρησαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Royal College of General Practitioners, Μάρτιν Μάρσαλ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό του BBC ότι η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας πρέπει να γνωρίζει τι θα γίνει το φθινόπωρο. «Πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε εάν χρειάζεται ένα ενισχυτικό πρόγραμμα εμβολιασμού… ποιος θα το χρειαστεί, όπως πιο ευάλωτοι και ηλικιωμένοι. Πρέπει να ξέρουμε πού θα τους δοθούν [οι ενισχυτικές δόσεις] και από ποιον », είπε τη Δευτέρα.

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας είναι εξαιρετικά απασχολημένοι, οπότε είναι πιθανό να γίνει μια ενισχυτική εκστρατεία εμβολιασμού από μη κλινικά εκπαιδευμένο προσωπικό εμβολιασμού;», αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να δοθεί η ενισχυτική δόση παράλληλα με τον εμβολιασμό της χειμερινής γρίπης.

Μιλώντας στην ίδιο ραδιόφωνο ο καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Άντονι Χάρντεν, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να καθοριστεί με προσοχή ποιες ομάδες θα κληθούν να εμβολιαστούν με τρίτη δόση του εμβολίου. Όπως είπε, οι προτεραιότητες θα είναι «βάσει δεδομένων».

4.Το ζήτημα της ηθικής «στοιχείωνει» επίσης τα σχέδια για επαναληπτικό εμβολιασμό καθώς έχουν διατυπωθεί επιχείρημα σχετικά με το εάν τα ενισχυτικά προγράμματα εμβολιασμού είναι η σωστή κίνηση την ώρα που  πολλές λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες υστερούν στα προγράμματα εμβολιασμού τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε τις πλουσιότερες χώρες να δωρίσουν εμβόλια σε φτωχότερες προτού εξετάσουν τα σχέδια για ενισχυτικές δόσεις.  «Δεν έχουμε τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να κάνουμε τη σύσταση για το αν θα χρειαστεί ή όχι ενισχυτική δόση», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σουμίγια Σουαμινάθαν, όπως ανέφερε το Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η επιστήμη εξελίσσεται ακόμη».

5. Τέλος, υπάρχει ο παράγοντας της αβεβαιότητας που αυτή την περίοδο «ενσαρκώνει» η παραλλαγή Δέλτα. Οι εκκλήσεις για ενισχυτικές δόσεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού, την οποία η Σουαμινάθαν του ΠΟΥ σημείωσε την Παρασκευή ότι έχει βρει το δρόμο της για να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχαν αναφορές ότι η παραλλαγή Δέλτα προκάλεσε πιο σοβαρά συμπτώματα, αλλά, όπως είπε, χρειάζεται πρόσθετη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των συμπερασμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος Δέλτα θα μπορούσε να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα από τις άλλες παραλλαγές.

Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά στις νέες παραλλαγές, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής λοίμωξης Covid-19 για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Μια ανάλυση από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα διαπίστωσε ότι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech ή AstraZeneca ήταν πολύ αποτελεσματικές κατά της νοσηλείας από την παραλλαγή Δέλτα.

 Την Παρασκευή, η Σουαμινάθαν δήλωσε ότι οι επιστήμονες χρειάζονταν ακόμη περισσότερα δεδομένα για την παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής της στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του Covid-19.

«Πόσοι μολύνονται και πολλοί από αυτούς πόσοι νοσηλεύονται και πόσοι αρρωσταίνουν σοβαρά», είπε «Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή