Α. Πόλαρντ: Τα στοιχεία είναι πολύ λίγα για να ληφθεί απόφαση για την ενισχυτική δόση

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 15:28
UPD:15:31
REUTERS/IVAN ALVARADO
A- A A+

Τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ελάχιστα για να προσδιοριστεί εάν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του νέου κορωναϊού θα χρειαστεί να λάβουν ενισχυτική δόση αργότερα φέτος, δήλωσε ο καθηγητής ανοσολογίας και διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ.

«Προς το παρόν δεν βλέπουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. . . για τυχόν απώλεια προστασίας με την πάροδο του χρόνου », δήλωσε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών, τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύονται καλά έξι μήνες αργότερα αλλά αυτό δεν αποκλείει την ανάγκη για συμπληρωματική λήψη, δήλωσε ο Πόλαρντ  μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Έχουμε επίσης έναν ιό ο οποίος κυκλοφορεί και θα προκαλέσει κάποια ήπια ασθένεια σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, και θα ενισχύσει επίσης την ανοσία τους», είπε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε μια δοκιμή η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για να δοκιμάσει ποια από τα επτά υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι πιο αποτελεσματικά για την ενισχυτική δόση.

Οι παραλλαγές του ιού προέκυψαν με μεταλλάξεις που «θα μπορούσαν να κάνουν την ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό λιγότερο αποτελεσματική», δήλωσε το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το οποίο ηγείται της μελέτης.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου μετά από ένα χρονικό διάστημα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή