Αναστάτωση και σύγχυση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 13:20
UPD:13:28
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Συνεχίζεται η σύγχυση με το σκεύασμα της AstraZeneca, καθώς χθες η Εθνική Επιτροπή των Εμβολιασμών εισηγήθηκε να διακοπεί η χορήγησή του στους πολίτες κάτω των 60 ετών. Ωστόσο συνιστάται, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο, να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο, εφόσον δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες.

Η σύσταση της Επιτροπής, εντείνει τη σύγχυση και τη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια γενικότερα, καθώς πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά. Η ανησυχία των πολιτών αποτυπώνεται και στα ποσοστά ακυρώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, 1,89% είναι το ποσοστό ακυρώσεων για δεύτερη δόση με το AstraZeneca, τετραπλάσιο σχεδόν συγκριτικά με τα 0,5% και 0,45% των Pfizer και Moderna αντίστοιχα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί, με την Πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου.

«Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Το σκεπτικό της Επιτροπής

Η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως είπε η η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενος σήμερα στα επιχειρήματα και τα στοιχεία που οδήγησαν χθες την Επιτροπή στην συγκεκριμένη απόφαση ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε πόσο πιθανή είναι η θρόμβωση μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά.

«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι  η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή,  1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή