Προβληματισμός στην Τουρκία για την επικράτηση Σαρκοζί

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 13:27
A- A A+

Την ανησυχία του για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τη Γαλλία και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εκφράζει σύσσωμος ο Τύπος της γείτονος μετά την εκλογή στη γαλλική προεδρία του Νικολά Σαρκοζί.

Ως γνωστόν, ο διάδοχος του Ζακ Σιράκ αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Σαρκοζί: νέο εμπόδιο στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Μιλιέτ. Η εκλογή του Νικολά Σαρκοζί «αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης των ήδη ψυχρών τουρκο-γαλλικών σχέσεων», υπογραμμίζει η Μιλιέτ και προσθέτει: «Όμως δεν είναι αδύνατον ο Σαρκοζί, που είναι περισσότερο ρεαλιστής από ιδεολόγος, να αλλάξει στάση τώρα που εξελέγη».

Η εφημερίδα Βατάν εκτιμά πως η εκλογή του Σαρκοζί σηματοδοτεί μια καμπή στις ταραγμένες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. «Αν κάνει αυτά που λέει, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ θα γνωρίσουν μεγάλη ένταση και αυτό μπορεί να φανεί στις σχέσεις ¶γκυρας-Παρισιού», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Δηλώσεις Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη σήμερα τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ευχήθηκε η νίκη του αυτή να αλλάξει τη θέση του προς την Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

«Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του γαλλικού λαού», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην ¶γκυρα πριν πάρει μέρος σε συνάντηση του κόμματος του. «Μακάρι να είναι για το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτική του αναμέτρηση με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Σαρκοζί είχε τονίσει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ «θα είναι επικίνδυνη για την ισορροπία του κόσμου» και θα έχει ως αποτέλεσμα «την ενίσχυση του ισλαμισμού» στην Τουρκία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή