Παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας για την προώθηση του εμβολιασμού

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 08:00
REUTERS/TIM BARSOE
A- A A+

Οι ερευνητές της Δανίας χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για να ενθαρρύνουν περισσότερους εμβολιασμούς Covid-19, μέσω ενός παιχνιδιού ελιγμών ανάμεσα σε ένα πλήθος κόσμου μολυσμένου από τον ιό σε μια πλατεία της πόλης.

Σε ένα πείραμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι συμμετέχοντες φορούν γυαλιά για να παίξουν ένα ηλικιωμένο άτομο που διασχίζει την πλατεία, αποφεύγοντας παράλληλα τα μολυσμένα άτομα που φορούν κόκκινα. Οι εμβολιασμένοι χαρακτήρες φορούν μπλε.

REUTERS/TIM BARSOE

«Ήταν διασκεδαστικό, σίγουρα. Ένιωθες σαν να ήσουν εκεί», είπε ο Άνταμ, ένας συμμετέχων που μολύνθηκε στο παιχνίδι που έπαιξε σε ένα πάρκο της Κοπεγχάγης. Ο Άνταμ είχε ήδη αποφασίσει να κάνει εμβόλιο Covid-19 πριν από από το παιχνίδι, είπε.

«Γνωρίζουμε από παρόμοιες μελέτες ότι όταν οι άνθρωποι ζήσουν μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας όπως αυτή, η πρόθεσή τους για εμβολιασμό αυξάνεται. Το έχουμε παρατηρήσει ήδη με τον Covid», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπομ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, επικαλούμενος μια προηγούμενη διαδικτυακή μελέτη. Η ιδέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ιατρεία, πρότεινε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει 4 εκατομμύρια έως 5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.
Το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι θα αρνούνταν να κάνουν εμβόλιο Covid-19, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού της ΕΕ Eurofound.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή