Τι πορεία θα ακολουθήσει η Γαλλία την «επόμενη μέρα»;
Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Νικολά Σαρκοζί θα μοιάζει σε αρκετά σημεία με αυτήν που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, επισημαίνει στην «Guardian» ο ιστορικός Τίμοθι Γκάρτον Ας. Την ώρα που ο Μπλερ εγκαταλείπει την εξουσία στη Βρετανία, ο μπλερισμός φτάνει στη Γαλλία; Τραγική ειρωνεία ότι το ευρωπαϊκό τρίγωνο που ονειρευόταν -Μπλερ, Μέρκελ, Σαρκοζί- μπορεί να πραγματοποιηθεί την ώρα ακριβώς που εγκαταλείπει το αξίωμά του.
Διαφορετική άποψη διατυπώνει η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse». «Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί πολιτικοί, νοσούν από την ίδια ασθένεια από την οποία πάσχουν και οι αριστεροί: είναι αμφότεροι αποπροσανατολισμένοι. Επομένως ο Σαρκοζί δεν θα πρωτοτυπήσει. Πριν από μερικά χρόνια πιστεύαμε, ότι η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ήταν ένα καινούργιο πρότυπο. Ομως η γνήσια φιλελευθεροποίηση της αγοράς δεν μπορεί να "περάσει" στον Ευρωπαίο ψηφοφόρο, ο οποίος πιστεύει στο κοινωνικό κράτος. Πρόσφατο παράδειγμα η κ. Μέρκελ: όσο προεκλογικό φιλελεύθερο πρόγραμμα είχε, τόσο κοινωνικό "ρουζ" αναγκάστηκε να "φορέσει" για να κυβερνήσει. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν αναμένεται να κατεβάσει το θερμόμετρο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», σχολιάζει.
Κι όσον αφορά την Τουρκία; Η Ε.Ε. δια στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου της E.Ε. σε θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν, εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα ανοίξουν τρία από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. πριν από το τέλος της γερμανικής προεδρίας, στις 30 Ιουνίου, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τη γαλλική στάση.
Ο κ. Σαρκοζί, αν και επανέλαβε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι είναι αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, δεν διευκρίνισε εάν θα παρεμποδίσει το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων, τα οποία απαιτούν την ομοφωνία των 27 χωρών – μελών.
K.T.