Οι χώρες με «δυσανεξία» στον κορωνοϊό και η πρόκληση που αντιμετωπίζουν

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 10:09
UPD:10:14
REUTERS/TYRONE SIU

Το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και άλλες πόλεις που έχουν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της της εξάπλωσης του Covid πρέπει επίσης να βελτιώσουν τους εμβολιασμούς ως εργαλείο για να ανακοπούν οι τοπικές εξάρσεις

A- A A+

Ήταν οι χώρες με τους καλούς βαθμούς στη διαχείριση της πανδημίας. Διέπρεψαν στο πρώτο κύμα, έθεσαν τον κορωνοϊό υπό έλεγχο, επέβαλαν πολύ αυστηρούς περιορισμούς, διεκδίκησαν και απέκτησαν  μια δική τους «κανονικότητα» την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης μετρούσε απώλειες.

Με αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα κέρδισαν τον τίτλο «Covid zero» χώρες και κατάφερνα να κρατήσουν σε μεγάλο βαθμό εκτός του εδάφους τους τον κορωνοϊό  για περισσότερο από ένα χρόνο.

Αυτές οι χώρες όμως κινδυνεύουν τώρα να κολλήσουν σε αυτή την κατάσταση αναμονής και να απομονωθούν περισσότερο από τον υπόλοιπο, εκτός αν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού, ανέφεραν ειδικοί της δημόσιας υγείας στο Bloomberg.

H προστατευτική φούσκα που κράτησε τους θανάτους λόγω Covid-19 στην Αυστραλίας σε λιγότερους από 1.000 είναι μη βιώσιμη, δήλωσε ο ιατρός μολυσματικών ασθενειών και επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Γκρεγκ Ντορ.

Η χώρα πρέπει να ξεπεράσει τον εφησυχασμό και να αυξήσει τους εμβολιασμούς για να φτάσει στην «ανοσία της νόσου», το επίπεδο δηλαδή κατά το οποίο ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί πλέον μεγάλη απειλή, είπε.

«Μόλις εμβολιαστεί ένα υψηλότερο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, θα παράσχουμε αυτή την ανοσία και μετά θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε», δήλωσε ο Ντορ. «Ο ιός θα έρθει. Θα υπάρξουν κάποια κρούσματα. Μπορεί να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που αρρωσταίνουν, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων που νοσούν με σοβαρή ασθένεια και ο αριθμός των θανάτων θα είναι πολύ μικρός», συνέχισε.

Αυτή η ανοχή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση τώρα, όπου η πολιτεία της Βικτώρια βρίσκεται στη μέση ενός lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων για να εξαλείψει τη μετάδοση του ιού στη Μελβούρνη για τέταρτη φορά. Υπήρξαν 69 ενεργές περιπτώσεις Covid-19 την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του κράτους.

Το έθνος των 26 εκατ. ανθρώπων έχει καταγράψει πάνω από 30.000 περιστατικά από τον Ιανουάριο του 2020, αλλά έχει χορηγήσει μόνο 4,5 εκατ. εμβόλια κατά του Covid-19, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

«Η επιτυχία της εξάλειψης έχει έρθει με κάποιο εφησυχασμό», δήλωσε ο Ντορ, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η τρέχουσα εστία της Μελβούρνης θα λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης και θα ωθήσει σε υψηλότερα ποσοστά ανοσοποίησης τους επόμενους μήνες.

Από «Covid Zero» σε «Covid Limbo»

Το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και άλλες πόλεις που έχουν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της της εξάπλωσης του Covid πρέπει επίσης να βελτιώσουν τους εμβολιασμούς ως εργαλείο για να ανακοπούν οι τοπικές εξάρσεις, δήλωσε η σύμβουλος επικοινωνιών κινδύνου στη Νέα Υόρκη, Τζόντι Λανάρντ.

«Ανησυχώ ότι οι ‘’Covid zero’’ χώρες μοιάζουν με καθισμένες πάπιες στον Covid», είπε. «Ανησυχώ πολύ ότι το ‘’Covid zero’’ στην πραγματικότητα είναι ‘’Covid limbo’’. Απλώς περιμένεις κάτι τρομερό να συμβεί», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν τις κοινωνίες τους για κάποιο επίπεδο μετάδοσης, είπε. «Πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν τις ‘’ω θεέ μου’’ στιγμές τους νωρίτερα αν είναι δυνατόν», εκτίμησε.

Όταν μιλάει προς τους πολίτες του, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λοόνγκ συχνά θυμίζει την απειλή της υπερμετάδοσης, είπε η Λανάρντ.

«Αντίδραση προσαρμογής»

«Και τότε το κάνει λίγο ζωντανό, ώστε οι άνθρωποι να μην εκπλήσσονται εντελώς όταν τα πράγματα πάνε στραβά», είπε. «Βοηθώντας τους ανθρώπους να έχουν μια αντίδραση προσαρμογής σε αυτό που είναι πιθανό να συμβεί πρόκειται να βοηθήσει τα πράγματα να προχωρήσουν πιο γρήγορα».

Το να ποντάρεις στην «Covid zero» κατάσταση ήταν ένα στοίχημα που απέδωσε πολλά για τις χώρες των οποίων οι πολιτικές βασίζονταν στη δυσανεξία στον κορωνοϊό, δήλωσε ο σύμβουλος επικοινωνιών κινδύνου που συνεργάζεται με τη Λανάρντ, Πίτερ Σάντμαν.

«Έχοντας κερδίσει το στοίχημα, πρέπει να πείσετε τους ανθρώπους να αποκομίσουν τα κέρδη τους», είπε. «Ο μόνος τρόπος για να συλλέξουν τα κέρδη είναι να είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν και να ανοίξουν», εξήγησε.

Πόσο ανεκτές στα κρούσματα Covid μπορούν να είναι οι κοινωνίες σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερες ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ταξιδιών στο εξωτερικό, πρέπει να συζητηθεί  και να μην αποφασιστεί αποκλειστικά από κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιστήμονες, κατέληξε ο Σάντμαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή