Θερινά σινεμά: Προβολών συνέχεια

Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021 09:02
A- A A+

Οι πρεμιέρες συνεχίζονται στους θερινούς κινηματογράφους  όλης της χώρας, με το κοινό να έχει παρουσιαστεί διψασμένο για  πλάνα στη μεγάλη οθόνη.  Ταινίες που πέρασε ένας χρόνος για να προβληθούν, συγκινητικό δράμα με πρωτοκλασάτους πρωταγωνιστές καθώς και μία σπουδαία επανέκδοση συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές των σινεφίλ για αυτή την εβδομάδα. 

 «Σουπερνόβα»

Πόσο δύσκολο είναι να βλέπεις τον άνθρωπο που έχεις αποφασίσει να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου, να χάνεται σιγά σιγά μέσα από μια τρομερή ασθένεια; Ένα ζευγάρι μεσήλικων αντρών, οι Σαμ και Τάσκερ, οι οποίοι είναι μαζί 20 χρόνια και έχουν πάει διακοπές στην Αγγλία, όπου και συναντούν φίλους τους για να περάσουν μαζί όμορφες στιγμές,  θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή αλήθεια.

STUDIOCANALUK
Ο Τάσκερ βρίσκεται στα πρώιμα στάδια της άνοιας και πιστεύει πως αυτές είναι οι τελευταίες διακοπές που θα κάνει μαζί με τον σύντροφό του, πριν η αρρώστια  τον κάνει να χαθεί ολοκληρωτικά. Η ζωή τους αλλάζει άρδην και, καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, η σχέση τους περνά τη μεγαλύτερη δοκιμασία και το πιο οδυνηρό υπαρξιακό αδιέξοδο, αφού θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το αναπόφευκτο. Στάνλεϊ Τούτσι και Κόλιν Φερθ πρωταγωνιστούν στη δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού Χάρι Μακουίν. 

«Μάρτιν Ίντεν»

Η διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Τζακ Λόντον, σε σκηνοθεσία Πιέτρο Μαρτσέλο, που διακρίθηκε στο  Φεστιβάλ Βενετίας το 2019 (βραβείο αντρικής ερμηνείας στον Λούκα Μαρινέλι), διαδραματίζεται στην προπολεμική Νάπολη των μέσων του 20ού αιώνα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Μάρτιν Ίντεν, ένας φτωχός ανειδίκευτος εργάτης, ο οποίος ονειρεύεται να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα,  ώστε κάποια στιγμή να αποτελέσει μέρος της λογοτεχνικής ελίτ της Ιταλίας.

WEIRD WAVE
Ο Μάρτιν πιστεύει, και δίκαια, πως μόνο η μόρφωση μπορεί να τον εφοδιάσει με ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τους σκοπούς του. Με τη μόρφωση, θα μπορέσει από μη προνομιούχος Ναπολιτάνος να γίνει ένας συγγραφέας που θα αποτυπώσει στο χαρτί, θα απαθανατίσει τη στέρηση, τον πόνο και την αδικία που υφίσταται η τάξη του. Επιπλέον ώθηση στο πάθος του,  δίνει ο κεραυνοβόλος έρωτάς του με μια εκθαμβωτική μεγαλοαστή, σχέση η οποία θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη ζωή του.

«Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη»

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Τζοάνα Ρακόφ, σε σκηνοθεσία Φιλίπ Φαλαρντό και πρωταγωνιστές τους Μάργκαρετ Κουάλεϊ, Σιγκούρνι Γουίβερ και Ντάγκλας Μπουθ   μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη των ‘90s. Η Τζοάνα μόλις αποφοίτησε και, αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρο της και να γίνει συγγραφέας, προσλαμβάνεται ως βοηθός της ατζέντισσας του Τζ. Ντ. Σάλιτζερ. Βασικό καθήκον στο παλιομοδίτικό γραφείο της είναι να διαχειρίζεται την αλληλογραφία του Τζ. Ντ. Σάλιτζερ.

SPENTZOSFILM
Καθώς διαβάζει τα γράμματα των θαυμαστών του δημοφιλούς συγγραφέα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να στέλνει το τυποποιημένο και απρόσωπο γράμμα, που έχει ορίσει το πρακτορείο, και αρχίζει να απαντά περισσότερο προσωπικά με συγκινητικά και αστεία αποτελέσματα. Καθώς η Τζοάνα χρησιμοποιεί την φωνή του σπουδαίου συγγραφέα, ανακαλύπτει σιγά σιγά και τη δική της.

«Έντιμος Κλέφτης»

Στην περιπέτεια του Μαρκ Γουίλιαμς, με πρωταγωνιστή τον Λίαμ Νίσον, ένας διαβόητος ληστής αφήνει στο παρελθόν την παρανομία, όταν ερωτεύεται μια γυναίκα η οποία τον πείθει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Έτσι, αποφασίζει να παραδοθεί στο FBI, εγκαταλείποντας όλα τα αμύθητης αξίας λάφυρά του, ώστε να πετύχει έναν δικαστικό διακανονισμό και να ξεκινήσει από την αρχή.

TANWEER
Όλα, όμως, ανατρέπονται τη στιγμή που συνειδητοποιεί πως οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι και έχουν άλλα σχέδια για εκείνον. Αρχίζει ένα κυνηγητό, όπου το κακό και το καλό μπερδεύονται και μόνο η αγάπη μένει αλώβητη.

«Οι Βιτελόνοι»

Στη δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Φεντερίκο Φελίνι, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, και θα προβληθεί σε επανέκδοση με ψηφιακές κόπιες, πέντε νεαροί άντρες διατηρούν αναλλοίωτο τον εφηβικό ενθουσιασμό τους, κάνουν διαρκώς όνειρα και καταστρώνουν σχέδια για να φύγουν από τη μικρή παράκτια πόλη όπου ζουν.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς