Παρίσι: Προβληματική η «σιωπηλή έγκριση» του Κρεμλίνου στην αεροπειρατεία Λουκασένκο

Δυσχεραίνει η θέση Πούτιν απέναντι στον Μπάιντεν, κρίνει ο Γάλλος ΥΠΕΞ
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 16:30
UPD:16:53
REUTERS/ANDRIUS SYTAS
A- A A+

Η Ρωσία «εγκρίνει» την πειρατεία ενός επιβατικού αεροπλάνου από την Λευκορωσία: Αυτό  εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κρίνοντας πως η απουσία δυναμικής αντίδρασης από το Κρεμλίνο και η τάση «υποβάθμισης» του θέματος συνεπάγεται  και η στάση αυτή της Μόσχας θα αποδυναμώσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την σύνοδο κορυφής που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο.

 «Φαντάζομαι ότι η πρωτοβουλία ελήφθη αυτόνομα (από τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο), αλλά διαπιστώνω επίσης ότι η απουσία αντίδρασης από τη Ρωσία ισοδυναμεί με έγκριση», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, συμπληρώνοντας: «Αν ο πρόεδρος Πούτιν ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο Λουκασένκο, θα το έλεγε. Αντιθέτως μάλιστα, φαίνεται ότι υποβαθμίζουν το γεγονός αυτό, το οποίο είναι πολύ σοβαρό».

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν σημείωσε επίσης ότι σε αυτό το στάδιο η παρουσία πρακτόρων ρωσικών υπηρεσιών στο αεροπλάνο δεν έχει αποδειχθεί: «Θέλω να το επισημάνω, δεν είμαι πεπεισμένος προς το παρόν και η έρευνα θα το δείξει».

Οι αρχές της Λευκορωσίας έστειλαν την Κυριακή καταδιωκτικά αεροπλάνα για να «συστήσουν» σε εμπορική πτήση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας Ryanair, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, να προσγειωθεί στο Μινσκ, με το επιχείρημα του συναγερμού για βόμβα που αποδιδόταν στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Ωστόσο κατά την άφιξη του αεροπλάνου στο Μινσκ δεν βρέθηκε καμία βόμβα αντίθετα… βρέθηκε ο 26χρονος Λευκορώσος δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης  - και μη αρεστός στο καθεστώς Λουκασένκο - Ρομάν Προτάσεβιτς και η Ρωσίδα σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, οι οποίοι συνελλήφθησαν  προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και ευρεία καταδίκη, με κοινό αίτημα τα αντίποινα με κυρώσεις στο Μινσκ.

Το Κρεμλίνο «εξέφρασε τη λύπη του» για την σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις εταιρείες της να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για να τιμωρήσουν το καθεστώς Λουκασένκο, λέγοντας ότι οι επιβάτες θα επιβαρυνθούν με τα επιπλέον έξοδα που θα προκαλέσει η παράκαμψη της Λευκορωσίας.

Συνοψίζοντας ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι με αυτό που μόλις συνέβη στη Λευκορωσία ο πρόεδρος Πούτιν θα πάει από θέση ισχύος» στην Σύνοδο Κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη. Όλο αυτό «δεν είναι πολύ ευνοϊκό γι' αυτόν», συμπλήρωσε.

«Η υπόθεση της Λευκορωσίας κατέκλυσε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την σοβαρότητά της. Πρόκειται για τεράστια υπόθεση, είναι μια απαγωγή στον αέρα, μια πειρατεία της σύγχρονης εποχής. Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν αμέσως από την ΕΕ στην Λευκορωσία θα αποφέρουν καρπούς επειδή θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, διαβεβαίωσε τέλος ο Γάλλος υπουργός καταλήγοντας π[ως «όταν κάτι αφορά στο πορτοφόλι, πάντα πιάνει.  Η Λευκορωσία θα καταδικαστεί στην απομόνωση. Θα είναι δύσκολα γι'αυτήν».

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή