Η ινδική μετάλλαξη αγχώνει τη Βρετανία- Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 09:33
UPD:09:34
REUTERS/POOL
A- A A+

Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να συγκρατήσει τη διάδοση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει με τα σχέδια χαλάρωσης και για να ανοίξει ξανά στις 21 Ιουνίου.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει 2.323 περιπτώσεις του ινδικού στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τη Δευτέρα. Τα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης ήταν αυξημένα κατά 76% από την Πέμπτη, πρόσθεσε λέγοντας ότι 86 τοπικές αρχές είχαν αναφέρει περισσότερες από πέντε περιπτώσεις του στελέχους, γνωστό ως Β. 1.617.2.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει έναν πολύ πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του B.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Με 483 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στο Μπόλτον, το Μπλάκμπερν και το Ντάργουεν στο Λανκασάιρ, ο Χάνκοκ είπε ότι η παραλλαγή αποτελεί την τελευταία πρόκληση στον «αγώνα μεταξύ του ιού και του εμβολίου».

Αυτοί οι αριθμοί είναι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, τα οποία έδειξαν ότι το ινδικό στέλεχος είχε υπερδιπλασιαστεί σε μια εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για ταξιδιώτες από την Ινδία.

Ο Χάνκοκ προσπάθησε να καθησυχάσει το κοινό, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η νέα παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα από άλλες παραλλαγές του ιού. Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδια για την καταπολέμηση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής στην Αγγλία, εστιάζοντας εκ νέου σε μια στρατηγική που στοχεύει στους πιο ευάλωτους.

Τόνισε επίσης ότι στόχος αποτελεί να αποφευχθεί η αύξηση της νοσηλείας σε ηλικιωμένες ομάδες.

Είπε επίσης την Κυριακή ότι τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια φαίνεται να λειτουργούν ενάντια στο στέλεχος.

Οι κυβερνητικοί σύμβουλοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι περίπου 40% -50% ευκολότερο να μεταδοθεί από τη λεγόμενη παραλλαγή του Κεντ, την πιο διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο με 242.571 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από τότε που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Δημόσια Υγεία Αγγλία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς με την αύξηση των προσπαθειών στις πληγείσες περιοχές, όπως το Μπόλτον στη βορειοδυτική Αγγλία.

Σχεδόν τα 2/5 του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να εμβολιαστούν πλήρως κατά του Covid-19 μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνηση πρόκειται να άρει τους περιορισμούς του lockdown, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Airfinity.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικεντρωθεί στην χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Σχεδόν το 55% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Vaccine Tracker του Bloomberg.

«Ακόμα κι αν σταματήσει το τελικό άνοιγμα τον Ιούνιο, δεν πιστεύουμε ότι θα έκανε αναγκαστικά μια τεράστια διαφορά στο βραχυπρόθεσμο προφίλ του ΑΕΠ», έγραψε ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος της ING, σε σημείωμα τη Δευτέρα. «Αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο από σχεδόν κάθε πηγή δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι πολύ πιο αισιόδοξοι από ό, τι ήταν το περασμένο καλοκαίρι», συνέχισε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή