Unicef: Το «πάγωμα» στις εξαγωγές εμβολίων της Ινδίας πλήττει τον Covax

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021 09:08
UPD:09:14
REUTERS/FRANCIS KOKOROKO
A- A A+

Η Unicef δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο παγκόσμιος μηχανισμός Covax, ο οποίος έχει στόχο τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για κάθε χώρα στον κόσμο, είχε καθυστερήσει πολύ λόγω του περιορισμού των εξαγωγών της Ινδίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η πρωτοβουλία Covax αναμενόταν να είχε παραδώσει 170 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τώρα, αλλά είχε διανείμει μόνο 65 εκατομμύρια.

«Η άνοδος της εγχώριας ζήτησης [στην Ινδία] σήμαινε ότι 140 εκατομμύρια δόσεις που προορίζονται για διανομή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως τα τέλη Μαΐου δεν μπορούν να προσεγγιστούν από τον Covax», ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef ​​ Ενριέτα Φορ.

Αυτό το έλλειμμα θα φτάσει τις 190 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον επόμενο μήνα, πρόσθεσε.

«Έχουμε εκδώσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους» που εγκυμονεί η εγκατάλειψη των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χωρίς δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπευτικά, τόνισε.

Η Φορ σημείωσε ότι «τα κρούσματα εκρήγνυνται και τα συστήματα υγείας παλεύουν» μεταξύ των γειτόνων της Ινδίας όπως το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και οι Μαλδίβες, καθώς και σε χώρες που βρίσκονται πιο μακριά, όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία.

 «Το κόστος για παιδιά και οικογένειες θα είναι ασύγκριτο», προειδοποίησε.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο Covid-19 έχει χωριστεί σε δύο πανδημίες

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή