Σεϋχέλλες: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα στην πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου;

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 09:34
UPD:09:37
REUTERS/STEPHANE MAHE
A- A A+

Οι Σεϋχέλλες προκάλεσαν την ανησυχία στην επιστημονική μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι θα επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με τον κορωνοϊό από τις Σεϋχέλλες αφού το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότερο από το 1/3 των πολιτών που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό την εβδομάδα έως τις 8 Μαΐου είχε εμβολιαστεί πλήρως.

Οι Σεϋχέλλες θεωρούνται ότι έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα πολύ επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού. Η νησιωτική χώρα θεωρείται επίσης ότι κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 οπουδήποτε στον κόσμο, πάνω από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλειονότητα των εμβολιασμένων ατόμων έλαβε το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας (εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από την ΠΟΥ την περασμένη Παρασκευή), καθώς και το εμβόλιο της  AstraZeneca (γνωστό ως Covishield τοπικά, μια εκδοχή που παράγεται στην Ινδία).

Συνολικά, οι Σεϋχέλλες με πληθυσμό άνω των 97.000 έχουν καταγράψει μόλις κάτω από 8.200 κρούσματα και 28 θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε απότομη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων. Από 120 νέες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στις 30 Απριλίου, μια εβδομάδα αργότερα καταγράφηκαν περισσότερες από 300 περιπτώσεις την ημέρα στις 7 Μαΐου και 8 Μαΐου, αντίστοιχα.

Από όλες τις θετικές περιπτώσεις, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι το 63% είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε είχαν λάβει μόνο μία δόση των εμβολίων SinoPharm ή Covishield, αλλά το 37% των νέων λοιμώξεων ήταν σε άτομα που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις.

Το υπουργείο σημείωσε ότι, από τους ασθενείς που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, το 80% δεν είχε εμβολιαστεί και έτειναν να είναι άτομα με συννοσηρότητα. Πρόσθεσε ότι «σχεδόν όλες» από τις κρίσιμες και σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν θεραπεία εντατικής θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί. Μέχρι σήμερα, κανένας από τους ασθενείς που έχουν πεθάνει από Covid-19 δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως, ανέφερε.

Μέχρι σήμερα, μεταξύ εκείνων που έλαβαν τις δύο δόσεις, το 57% έλαβε Sinopharm και το 43% Covishield, ανέφερε επίσης το υπουργείο Υγείας των Σεϋχελλών. Δεν είναι σαφές ποιο εμβόλιο χορηγήθηκε σε άτομα που είχαν πλήρως ανοσοποιηθεί, αλλά στη συνέχεια εντοπίστηκαν θετικά στον ιό.

Ενώ σημειώθηκε μείωση των νέων κρουσμάτων στις 7 Μαΐου και στις 8 Μαΐου (με 317 νέες περιπτώσεις και στη συνέχεια 314 περιπτώσεις, αντίστοιχα), το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι «ο ρυθμός μετάδοσης παραμένει υψηλός και προκαλεί ανησυχία».

Η κατάσταση σίγουρα ανησυχεί τους ειδικούς, ιδίως καθώς το 60% του συνολικού πληθυσμού των Σεϋχελλών έχει εμβολιαστεί πλήρως. Επιπλέον, το 86% του επιλεγμένου πληθυσμού των Σεϋχελλών για εμβολιασμό - 70.000 άτομα - έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.

Τι πιστεύει ο ΠΟΥ

Τη Δευτέρα η διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμών του ΠΟΥ, Κέιτ Ο' Μπράιαν, δήλωσε σε ενημέρωση ότι ο ΠΟΥ βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας των Σεϋχελλών και ότι η κατάσταση είναι «πιο περίπλοκη».

«Όπως σημειώθηκε, τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι σοβαρών περιπτώσεων και θανάτων. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που έχουν συμβεί είναι ήπιες. Ωστόσο, αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από το 80% του πληθυσμού, έχει εμβολιαστεί. Αλλά όπως γνωρίζουμε ... μερικές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται εμφανίζονται είτε μετά από μία δόση, είτε αμέσως μετά από μια δεύτερη δόση, ή μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης», υποστήριξε.

Όπως είπε, σε αυτήν τη συγκεκριμένη κατάσταση, απαιτήθηκε μια πολύ λεπτομερής αξιολόγηση «για το ποια είναι η κατάσταση, πρώτα απ 'όλα ποια είναι τα στελέχη που κυκλοφορούν στη χώρα, δεύτερον όταν τα περιστατικά συμβαίνουν σε σχέση με πότε κάποιος έλαβε δόσεις, τρίτο ποια είναι η σοβαρότητα των περιπτώσεων».

«Μόνο με αυτό το είδος αξιολόγησης μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση του κατά πόσον αυτές είναι αποτυχία των εμβολίων ή όχι, ή αφορά περισσότερο τα είδη των περιπτώσεων που συμβαίνουν, την ηπιότερο μορφή των περιπτώσεων και στη συνέχεια το timing των κρουσμάτων σε σχέση με το πότε άτομα έλαβαν τις δόσεις. Αυτή η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη και υποστηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με τη χώρα για να κατανοήσουμε την κατάσταση», συνέχισε.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα ήταν αρκετός για να σταματήσει την πανδημία, αλλά θα ήταν μάλλον άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιο για την καταπολέμηση του ιού.

Οι περιορισμοί στην κοινωνική επαφή καθώς και στην καλή προσωπική υγιεινή εξακολουθούν να θεωρούνται ως η βάση για την πρόληψη της εξάπλωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Σεϋχέλλες επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς σε ορισμένες κοινωνικές συγκεντρώσεις και δημόσιους χώρους σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αύξηση των λοιμώξεων.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες  υπενθυμίζει ότι κανένα εμβόλιο κατά του Covid-19  και χορηγείται σήμερα δεν έχει αποδειχθεί 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης. Ωστόσο, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για χρήση από τον ΠΟΥ έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ, αν όχι εξαιρετικά, αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών μολύνσεων από Covid, με τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους να έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε χώρες με προηγμένα προγράμματα εμβολιασμού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και τις νέες παραλλαγές του ιού που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά, ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας για την έγκριση και διανομή εμβολίων που σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο, με όσο περισσότερα διαθέσιμα, τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμα:

naftemporiki.gr με πληοροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή