Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες της Βόννης για το μέλλον του Αφγανιστάν

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2001 07:35
UPD:10:02
A- A A+

Πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες που πραγματοποιούν στη Βόννη εκπρόσωποι των αφγανικών φυλετικών ομάδων, για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η Βόρειος Συμμαχία συμφώνησε να σχηματιστεί και ένα προσωρινό συμβούλιο που θα ορίσει ένα μεταβατικό εκτελεστικό σώμα, το οποίο με τη σειρά του θα ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βορείου Συμμαχίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι σήμερα θα συζητηθεί, ποιοί και πόσοι θα στελεχώσουν το προσωρινό συμβούλιο. Ωστόσο επανέλαβε τη αντίθεση της οργάνωσής του στην ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Διπλωμάτες ελπίζουν ότι ο σχηματισμός μιας προσωρινής αρχής στην Καμπούλ, θα ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια εκλογών σε περίπου δύο χρόνια.

Στο Αφγανιστάν, εντείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις δυνάμεις τους περιμετρικά της Κανταχάρ, όπου βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 600 πεζοναύτες, ενώ συνεχίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές. Την ίδια ώρα σκεπτικισμός επικρατεί στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και εκτός Αφγανιστάν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, τάχθηκε κατά μιας τέτοιας επιλογής, ενώ ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ δήλωσε από τη Σόφια, ότι μια επιχείρηση εναντίον άλλων χωρών, ανάμεσά τους και το Ιράκ, δεν είναι αναγκαία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή