Η αμερικανική έκπληξη

Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 07:00
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο -που έχει έντονο προοδευτικό πρόσημο- ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σταματά να εκπλήσσει. Στην προεκλογική περίοδο ουκ ολίγοι έβλεπαν στον υποψήφιο των Δημοκρατικών απλώς έναν «αντι-Τραμπ» και δεν είχαν ασχοληθεί εκτενώς με το σχέδιό του για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, από την ώρα που άλλαξε ο «ένοικος» του Λευκού Οίκου οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η αρχή έγινε με μια αποφασιστική στροφή σε μια πράσινη ατζέντα, ωστόσο και η συνέχεια αποδείχθηκε εξίσου εντυπωσιακή. 

Σε μια ομιλία με ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο στο Κογκρέσο ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι τα trickle-down economics δεν «δούλεψαν». Πρόκειται για ρήξη με τη θεωρία ότι οι φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις και η φορολογική ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων (θεωρία που είχε κυριαρχήσει τη δεκαετία του 1980 επί Ρ. Ρίγκαν). 

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε πως «αυτήν τη χώρα δεν την έχτισε η Γουόλ Στριτ. 

Την έχτισε η μεσαία τάξη. Και τη μεσαία τάξη την έχτισαν τα συνδικάτα». Δεν είναι τυχαίο πως στο τραπέζι μπήκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η στήριξη ευαίσθητων τομέων όπως η παιδεία και η υγεία. 

Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για ένα «new deal», με τον Τζο Μπάιντεν να δείχνει αποφασισμένος να ταράξει τα νερά και να αμφισβητήσει «σταθερές». 

Το πακέτο-«μαμούθ» στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ., αποτελεί απλά το πρώτο βήμα. 

Η τελευταία κίνηση του Αμερικανού προέδρου σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Ουάσιγκτον άνοιξε το θέμα της προσωρινής κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την αντιμετώπιση του Covid, πυροδοτώντας μια ευρύτερη συζήτηση σε διεθνές επίπεδο (καθώς χθες εκφράστηκαν πολλές -και διαφορετικές- απόψεις για το θέμα). 

Ο Μπάιντεν, στα 78 του, είναι ο γηραιότερος άνθρωπος που εξελέγη στο υπέρτατο αξίωμα των ΗΠΑ. Ωστόσο, μπορεί να είναι αυτός με τις  πιο «μοντέρνες» ιδέες. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή