Ποιες χώρες είναι επιφυλακτικές με την άρση της πατέντας για τα εμβόλια

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 14:10
UPD:14:17
REUTERS/YARA NARDI
A- A A+

Οι ΗΠΑ εκφράστηκαν χθες υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά του Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες, την ώρα μάλιστα που η Ινδία υποφέρει από ένα κύμα λοιμώξεων και θανάτων. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «απογοητευτική» εξηγώντας πως «μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα». 

Αργότερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε «οποιεσδήποτε προτάσεις αντιμετωπίζουν την κρίση με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο». Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την ανακοίνωση της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι επιμένοντας ότι η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι να αποφευχθούν παύσεις στις εξαγωγές και στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Ινδία και η Νότια Αφρική ήταν ανάμεσα στις χώρες που ηγήθηκαν του αιτήματος της άρσης της πατέντας των εμβολίων, με πολλές άλλες χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν επίσης εγγραφεί, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί «δίκαιη και προσιτή πρόσβαση» σε προϊόντα για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των φαρμάκων.

Οι ΗΠΑ δεν ήταν όμως η μόνη χώρα με επιφυλάξεις. Η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Βραζιλία και η Νορβηγία έχουν επίσης εκφράσει τους ενδοιασμούς τους σε προηγούμενες προτάσεις.

Μία από τις ανησυχίες που απασχολεί τη φαρμακευτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών που έχουν προειδοποιήσει τους αξιωματούχους της διοίκησης Μπάιντεν είναι ότι μια τέτοια κίνηση  θα μπορούσε να παραδώσει νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνολογία messenger RNA , στην Κίνα και τη Ρωσία.

Ωστόσο, το κύριο επιχείρημα των φαρμακευτικών είναι ότι η παραίτηση από την πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι η λύση. Οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ήδη κάνει όλα τα απαραίτητα για να προσφέρουν δισεκατομμύρια δόσεις με πρωτοφανή ταχύτητα, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ασυνήθιστων συνεργασιών με ανταγωνιστές για την επέκταση της παραγωγής. Η Moderna έβαλε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο διαδίκτυο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν είναι χρησιμεύουν έτσι απλά.

Οι υποστηρικτές της άρσης της  πατέντας για τα εμβόλια υποστηρίζουν ότι η ηγεσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει κάμπτοντας τις επιφυλάξεις των υπολοίπων.

Ο χρόνος έγκρισης μιας τέτοιας κίνησης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα τα κράτη μέλη μπορούν να βρουν συμφωνία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας επαίνεσε την Πέμπτη την απόφαση των ΗΠΑ να «δεσμευτούν για την εξεύρεση λύσης λιγότερο εκτεταμένης από την πρόταση που είχε αρχικά συζητηθεί και για την οποία υπήρξε μεγάλη διαφωνία. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα περιορισμένο και στοχοθετημένο μέτρο για να αποφευχθεί η πιθανή συμφόρηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας».

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα δήλωσε ότι οι υποστηρικτές της άρσης της πατέντας σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν μια πρόταση που υποβλήθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2020 και ζήτησαν μια συνάντηση ανοιχτή σε όλα τα μέλη του ΠΟΕ το δεύτερο εξάμηνο του Μαΐου, πριν από την επόμενη επίσημη συγκέντρωση για το θέμα που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου .

naftemporiki.gr με πληρορορίες από Financial Times, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή