«Το Digital Green Certificate- Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 09:27
UPD:09:30
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Του Γιάννη Σιδηρόπουλου, Policy Expert, Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου, Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας 

Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για την δημιουργία του Digital Green Certificate,  που έχει κύριο στόχο τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 14 Απριλίου. Η υιοθέτηση της πρότασης αντιμετωπίζει την πολυμορφία εθνικών πρωτοβουλιών,  αποτέλεσμα των συνεχώς μεταβαλλόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλουν τα κράτη – μέλη, με τη θέσπιση ενός ενιαίου και  κοινά αποδεκτού εργαλείου αντιμετώπισης των προβλημάτων κίνησης των πολιτών εντός της ΕΕ. Παρότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η χρήση του αναμένεται να την διευκολύνει σημαντικά με προφανή παράλληλη θετική επίδραση στην οικονομία. 

Το πιστοποιητικό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο είτε: έχει εμβολιαστεί κατά της covid -19, έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα,  ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. Προβλέπεται να διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη έκδοση που περιλαμβάνει κωδικό QR, είναι σε κάθε εθνική γλώσσα και στα αγγλικά, είναι ασφαλές και προστατευμένο και θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητή συσκευή.

Περιέχει μόνο  τις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό ενώ για την έκδοση του αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές. Ειδικότερα για τα εμβόλια προβλέπεται να εκδίδεται για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της COVID-19 ενώ τα κράτη - μέλη θα είναι υποχρεωμένα να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθούν διακρίσεις σε βάρος πολιτών οι οποίοι, για διαφόρους βάσιμους λόγους,  δεν διαθέτουν το πιστοποιητικό.

Για την επιτυχή εφαρμογή του θα πρέπει να  ληφθούν έγκαιρα οι κατάλληλες αποφάσεις για μια σειρά από ζητήματα τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

  • Η δυνατότητα έγκρισης και χορήγησης εμβολίων σε πολίτες κρατών – μελών τα οποία δεν έχουν την έγκριση του ΕΜΑ
  • Η διαχείριση πολιτών της ΕΕ οι οποίοι ζουν ή εργάζονται εκτός ΕΕ και έχουν λάβει μη εγκεκριμένο εμβόλιο 
  • Ο μηχανισμός αναθεώρησης της ισχύος του πιστοποιητικού και το πεδίο αρμοδιότητας των κρατών -μελών  στις περιπτώσεις επαναμόλυνσης ή λήξης ισχύος του πιστοποιητικού
  • Η διαχείριση των μετακαλούμενων πολιτών τρίτων χωρών για σκοπούς εργασίας – εποχικοί εργάτες
  • Η ενδεχόμενη αξιοποίηση του πιστοποιητικού ως εργαλείο πρόσβασης (είσοδος σε εστιατόρια, θεάματα κλπ)  
  • Ο χρόνος εφαρμογής σε σχέση με τον αριθμό των εμβολιασθέντων πολιτών της ΕΕ

Η υιοθέτηση του πιστοποιητικού αναμφίβολα θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία κυρίως λόγω της απλούστευσης της διαδικασίας και προϋποθέσεων για τη μετακίνηση των τουριστών. Η απλοποιημένη διαδικασία αναμένεται αφ’ ενός μεν να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών στη χώρα μας, εφ’ ετέρου δε να αυξήσει την τουριστική δαπάνη λόγω μη παραμονής σε καραντίνα. Εκτός όμως από την θετική επίδραση στον τουρισμό αναμένεται να έχει ανάλογη επίδραση και σε

  • μεταφορές, κυρίως αεροπορικές αλλά και δευτερευόντως τις οδικές 
  • διαδικασίες επισκευών εξοπλισμού από μετακλήσεις εξειδικευμένων συνεργείων σε παραγωγικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας
  • επισκέψεις στελεχών ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε χώρες της ΕΕ
  • διαδικασίες μετακλήσεων έκτακτου εποχικού προσωπικού.

Η υιοθέτηση του πιστοποιητικού, παρά τις εξαιρετικά επώδυνες αιτίες που το καθιστούν απαραίτητο, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στη διασύνδεση των επί μέρους εθνικών συστημάτων, καθώς και μια ευκαιρία για την περαιτέρω αναβάθμιση του περιεχομένου της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή