Τη χαλάρωση των περιορισμών στον τουρισμό και τα ταξίδια αναψυχής για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν «προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιαστικούς λόγους, όχι μόνο για όλα τα άτομα που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ», όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Με αυτή την πρόταση η Κομισιόν κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη σταδιακή επιστροφή στην «ομαλότητα» την ώρα που οι εμβολιασμοί στην περιοχή ανεβάζουν ταχύτητα.
Ο κλάδος της εστίασης δεν ήταν μόνο στη χώρα μας που πήρε χθες ξανά «ζωή». Στην Ολλανδία οι επιχειρήσεις της εστίασης επαναλειτούργησαν την περασμένη Τετάρτη, μόνο σε εξωτερικούς, υπαίθριους χώρους. Μάλιστα αρκετοί Βέλγοι, αγνοώντας τις επίσημες οδηγίες, οδήγησαν μέχρι τα σύνορα ώστε να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα από τα «ελεύθερα» καταστήματα της γειτονικής χώρας.
Παρά τις ανησυχίες της ολλανδικής κυβέρνησης σχετικά με το ποσοστό μόλυνσης της χώρας, η ταχεία ταχύτητα της διάθεσης των εμβολίων στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες και ο σαφής αντίκτυπος του εμβολίου στη μετάδοση αποτέλεσαν το κλειδί στην απόφαση του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και την χαλάρωση κάποιων περιορισμών.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στις Κάτω Χώρες (με πληθυσμό 17,2 εκατομμύρια) χορηγείται μία δόση κάθε μισό δευτερόλεπτο, ένα τεράστιο όφελος σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες. Οι αργοί ρυθμοί των πρώτων μηνών φαίνεται ότι οφείλονταν στην έλλειψη οργάνωσης στη διαχείριση των εμβολίων.
Η βελγική κυβέρνηση ενώ είναι λίγο πιο επιφυλακτική, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετώπισε ιδιαίτερα σκοτεινούς μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ότι σκοπεύει επίσης να ανοίξει ξανά την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους στις 8 Μαΐου, ενισχυμένη και πάλι από την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Όπως και οι Κάτω Χώρες, αν και για διαφορετικούς λόγους, οι εμβολιασμοί στο Βέλγιο αρχικά δεν ήταν γρήγοροι. Αντιμέτωπη με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές θανάτου στην Ευρώπη, η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στο να εξασφαλίσει εμβόλια για τους πιο ευάλωτους πολίτες της: το 86,8% των άνω των 80 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 84,18% των ηλικιών 65 έως 84 ετών.
Αλλά τώρα ξεκινάει από τις νεότερες, πιο εύκολα προσβάσιμες ηλικιακές ομάδες, μειώνοντας τον χρόνο μεταξύ της παράδοσης των δόσεων και της χορήγησης από 18 ημέρες τον Μάρτιο σε περίπου τέσσερις την τελευταία εβδομάδα.
Αυτή η εξέλιξη παρατηρείται και σε άλλες χώρες στην ΕΕ. Αν εξαιρέσουμε τις χώρες που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Κροατία και τη Ρουμανία δηλαδή, πάνω από το 20% του πληθυσμού σε καθένα από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχει πλέον λάβει μία δόση του εμβολίου, με το μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος της Μάλτας να προηγείται με ποσοστό εμβολιασμού 52,43%.
Μεταξύ των 23 κρατών μελών της ΕΕ που αναφέρουν στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η μέση πρόσληψη μεταξύ των άνω των 80 είναι 73,1%.
Με αυτό που επιτεύχθηκε, η Γερμανία γιόρτασε το ορόσημο της χορήγησης δόσεων 1 εκατομμυρίου σε μια ημέρα την περασμένη Πέμπτη και η Γαλλία έσπασε το ρεκόρ της στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, χορηγώντας 545.000 δόσεις την Πέμπτη και 549.000 την Παρασκευή.
«Βλέπουμε πραγματικά ότι στην ΕΕ ο εμβολιασμός αυξάνεται σημαντικά», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς ανακοινώθηκαν τα σχέδια τη Δευτέρα για το άνοιγμα των συνόρων σε επισκέπτες τρίτων χωρών μέχρι τον Ιούνιο.
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν διαβεβαιώνουν ότι η προσφορά, το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τους πρώτους μήνες του έτους, δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για περαιτέρω επιτάχυνση.
Ενώ τον Ιανουάριο δόθηκαν στα κράτη μέλη μόλις 14 εκατομμύρια δόσεις, 28 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 60 εκατομμύρια τον Μάρτιο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 105 εκατομμύρια είχαν φτάσει στα χέρια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τον Απρίλιο.
Η Κομισιόν αναμένει περίπου 125 εκατομμύρια δόσεις αυτόν τον μήνα και 200 εκατομμύρια τον Ιούνιο, θέτοντας το μπλοκ σε καλό δρόμο ώστε να αποκτήσει ετήσια δυναμικότητα 4 δισεκατομμυρίων δόσεων.
Αυτό απέχει πολύ από το σενάριο που διαχειριζόταν η ΕΕ μόλις πριν από μερικούς μήνες, όταν η AstraZeneca μείωσε δύο φορές τις παραδόσεις στην ΕΕ και υπήρξε μια ελαφριά μυρωδιά πανικού στις Βρυξέλλες.
Στις 31 Ιανουαρίου, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, κλήθηκε από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επιστρέψει νωρίς στις Βρυξέλλες από το σπίτι του στο Παρίσι.
Συναντήθηκε με τα επικεφαλής στελέχη της BioNTech / Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Curevac και Sanofi, και δεν ήταν ξεκάθαρο από πού θα έπρεπε να βρει η ΕΕ τις δόσεις που χρειαζόταν.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα και μία δεύτερη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη. Την επόμενη μέρα, ο Μπρετόν, πρώην επικεφαλής πολυεθνικών, συμπεριλαμβανομένης της France Telecom και της Atos, έγινε επικεφαλής μιας νέας ομάδας δράσης για τα εμβόλια της ΕΕ.
«Σε αυτό το σημείο οι προκλήσεις ήταν αρκετά βασικές: η διαφάνεια σχετικά με το είδος της ικανότητας ήταν λειτουργική», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ για το έργο που αντιμετωπίζει ο Μπρετόν. «Πού είναι αυτά τα εργοστάσια και πού πηγαίνουν και ποια ήταν τα σημεία συμφόρησης. Πολλή δουλειά να κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ήταν κυρίως χαρτογράφηση».
Έκτοτε, διπλωμάτες της ΕΕ που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη μίλησαν με θαυμασμό για μια πρακτική προσέγγιση που είχε αποτελέσματα. «Ο Μπρετόν έχει πάει σε εργοστάσια όπου ακόμη και οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών δεν έχουν επισκεφτεί», δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βαρκελώνη για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο Μπρετόν ενημερώθηκε ότι η έλλειψη φίλτρων κινδύνευε να καθυστερήσει τα τελικά στάδια της παραγωγής κατά τέσσερις εβδομάδες. Χρησιμοποίησε την άμεση επαφή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού προμηθευτή Merck για να βρει μια λύση.
Στις 14 Απριλίου, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι 50 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer που οφείλονται το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα μεταφερθούν στο δεύτερο τρίμηνο. Ο Μπρετόν ήταν το κλειδί. «Ο Επίτροπος είναι ένας τύπος αριθμών: αυτός που γράφει σε ένα κομμάτι χαρτί αρκετά περίπλοκους υπολογισμούς και λέει:« Κοιτάξτε, σύμφωνα με τον υπολογισμό μου, έχετε ικανότητα εδώ που μπορεί να ωφελήσει τους ευρωπαίους πολίτες, μπορούμε να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε κάτι μπροστά;», είπε ένας αξιωματούχος. «Προκαλεί τους ανθρώπους. Αυτό έπαιξε ρόλο… Μερικές φορές δεν είναι πολύ στη φύση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τις εταιρείες, αλλά ο Μπρετόν το έφερε στο παιχνίδι».
Ο Τζέικομπ Φανκ Κίρκεργκαρντ, συνεργάτης του Marshall Fund στις Βρυξέλλες, από την άλλη σημείωσε ότι υπήρχαν επίσης επιχειρήματα για την αφήγηση της «παράλληλης ιστορίας» για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό εξαγωγών εμβολίων σε όλο τον κόσμο αντί για τη διαμάχη με το Λονδίνο για τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ή τον ρόλο του Brexit στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρετανίας.
Δεδομένου ότι ο Covid στροβιλίζει την Ινδία και άλλες περιοχές, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν επίσης επιτακτικοί λόγοι για να μετατοπιστεί περαιτέρω η εστίαση από την εγχώρια ανάπτυξη στην παροχή βοήθειας στους φτωχότερους. Η τελευταία σύμβαση της ΕΕ για προμήθεια δόσεων της Pfizer ύψους 1,8 δισ. σε διάστημα δύο χρόνων προβλέπει ρητά το δικαίωμα δωρεάς ορισμένων από αυτές σε χώρες εκτός του μπλοκ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian