Γαλλία - Εθνική Συσπείρωση: Μετά τη Λε Πεν, τι;

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 12:44
UPD:13:02
REUTERS/JEAN-PIERRE AMET
A- A A+

Κάθε εβδομάδα, μια ομάδα μελών του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National, RN) της Γαλλίας μέσω τηλεδιάσκεψης συζητά τα τεκταινόμενα στο κόμμα, ενώ παράλληλα φαίνεται να αμφισβητεί το πολιτικό μέλλον της Μαρίν Λε Πεν, προδικάζοντας την ήττα της στις προεδρικές εκλογές του 2022.

«Όλοι έχουμε την ίδια πεποίθηση ότι η Μαρίν Λε Πεν δεν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», λέει ένας συμμετέχων στην πρόσκληση και ένα μέλος της Εθνικής Συσπείρωσης, μιας επιτροπής 120 μελών που αποφασίζει για τις πολιτικές του κόμματος.

«Πρέπει να βρούμε έναν νέο υποψήφιο», δήλωσε ο συμμετέχων, ο οποίος ζήτησε να μην αναφέρεται το όνομά του.

Η ομάδα των δυσαρεστημένων, ένας συνδυασμός μελών της Εθνικής Συσπείρωσης, των περιφερειακών συμβούλων και των τοπικών αντιπροσώπων, συναντιούνται online τις Παρασκευές.

Παρόλο που οι συνομιλίες κρατούνται μυστικές, δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν αντικατάσταση της κυρίας Λε Πεν πριν τις προεδρικές εκλογές.

Καθώς η μακροχρόνια ηγέτιδα του κόμματος ξεκινά την τρίτη προσπάθειά της να εγκατασταθεί στο Μέγαρο Ελυζέ, λίγοι την περιμένουν να τα καταφέρει καλύτερα από ό,τι την τελευταία φορά, όταν ήρθε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, μόνο για να ηττηθεί στην προεδρική κούρσα, απέναντι στον τωρινό Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι μια άποψη που μοιράζονται πολλοί RN. Και έτσι κάποιοι κοιτάζουν ήδη πέρα ​​από τις εκλογές για να αναρωτηθούν: Αφού χάσει, τι ακολουθεί;

«Θα δούμε ποιο θα είναι το μέλλον ης Εθνικής Συσπείρωσης», λέει ο Νικολά Μπέι, μέλος του κόμματος και κρίσιμος υποστηρικτής της Λε Πεν: «Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είναι απαραίτητα κάποιος που θα φέρει το όνομα Λε Πεν αυτός που θα ηγηθεί της παράταξης».

Το... brand Λε Πεν

Η Μαρίν Λε Πεν, η οποία ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λε Πεν, είναι ένα εμπορικό σήμα στη Γαλλία - και ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του RN. Ωστόσο, ορισμένοι την βλέπουν επίσης ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την κατάκτηση της προεδρίας.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι σκληρές ιδέες της κυρίας Λε Πεν σχετικά με τη μετανάστευση και την ασφάλεια έχουν γίνει πιο κυρίαρχες, πολλοί ψηφοφόροι την θεωρούν ως ανίκανη ή ακόμη και «τρομακτική».

«Οι ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης έχει εξαπλωθεί σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας», λέει ο Φρεντερίκ Νταμπί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του πρακτορείου δημοσκοπήσεων Ifop, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη για το εκλογικό σώμα. «Η Μαρίν Λε Πεν έχει γίνει η Νο 1 υποψήφια για εργαζόμενους και οι βαθμολογίες της μεταξύ των ηλικιωμένων, των διευθυντών και των αποφοίτων, όπου το RN δεν είναι συνήθως ισχυρό, δεν είναι αμελητέα.»

Ωστόσο, η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι η εικόνα της κυρίας Λε Πεν είχε επιδεινωθεί από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 56 τοις εκατό των Γάλλων δήλωσαν ότι τη βρήκαν «τρομακτική».

Ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις έδειχναν την κα. Λε Πεν κοντά στον κ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο, η συντριπτική πλειοψηφία προβλέπει ότι θα υποχωρήσει η δυναμική της ακόμη μία φορά.

Η κα. Λε Πεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει την αρνητική δημοτικότητα δίνοντας στις συνεντεύξεις της μια πιο προσωπική πινελιά και μιλώντας για τα συναισθήματά της και την οικογένειά της. «Ήρθε η ώρα να ρίξω την πανοπλία μου», είπε στη βόρεια Γαλλία νωρίτερα αυτό το μήνα. «Οι Γάλλοι πρέπει να με γνωρίζουν καλύτερα, για να μπορούν να με κρίνουν καλύτερα. Ίσως όταν είσαι γυναίκα στον πολιτικό αγώνα, συνηθίζεις να χτυπάς, αρχίζεις να φαίνεται σκληρή, άκαμπτη», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι έχω την ωριμότητα σήμερα, για να μειώσω αυτήν την σκληρότητα. Κάτω από τον πολεμιστή, υπάρχει και μια μητέρα.».

EPA/SEBASTIEN NOGIER
Λειτουργεί η στρατηγική της;

«Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», είπε η Συλβάν Κρεπόν, ειδικός στην ακροδεξιά «Ένα χρόνο πριν από τις τελευταίες εκλογές, τα στοιχεία πλησίαζαν τις τρέχουσες προβλέψεις και έχασε με σημαντική διαφορά από τον Μακρόν».

Το διττό προεδρικό σύστημα της Γαλλίας δυσκολεύει την πόλωση υποψηφίων όπως η Λε Πεν οι οποίοι δεν κατάφεραν να οικοδομήσουν γέφυρες με άλλα πολιτικά κόμματα.

Το 2017, ήρθε στη δεύτερη στον πρώτο γύρο με 21% των ψήφων σε σύγκριση με το 24% για τον κ. Μακρόν. Αλλά αφού το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα κάλεσε τους υποστηρικτές τους να την καταψηφίσουν, καταδικάστηκε ουσιαστικά στον δεύτερο γύρο, με 34% σε σύγκριση με το 66% του κ. Μακρόν.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αντιδημοφιλής μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων και θα αρνηθούν να τον υποστηρίξουν απέναντι στη Λε Πεν.

Ο Γάλλος πρόεδρος «δεν είναι ένα φράγμα που συγκρατεί την ακροδεξιά», δήλωσε ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος σε πρόσφατη συνέντευξη. «Είναι γέφυρα»

«Η μονομαχία που μεταξύ των δύο είναι επικίνδυνη για τη χώρα μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι ένιωσαν προδομένοι από τις πολιτικές του προέδρου μετά τις τελευταίες εκλογές.

Όμως η κα. Λε Πεν έχει αγωνιστεί να αποτινάξει εντελώς τη φήμη της για επικίνδυνο εξτρεμισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, βγήκε υπέρ μιας αμφιλεγόμενης ανοιχτής επιστολής που γράφτηκε από 20 συνταξιούχους στρατηγούς, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία κατευθύνθηκε προς έναν «εμφύλιο πόλεμο» που προκλήθηκε από τον ισλαμισμό και την προβολή των αστυνομικών ως αποδιοπομπαίων τράγων. Η υποστήριξή της στους στρατιώτες που προειδοποιούν ότι ο στρατός μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει για να σώσει Γάλλους πολίτες είναι επικίνδυνο έδαφος για την κα. Λε Πεν.

Είναι μια υπενθύμιση μιας εύθραυστης ισορροπίας ανάμεσα στις προσπάθειές της να εξομαλύνει το RN και τη σκληρή ανάγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Γαλλία.

Τρίτη και... φαρμακερή

Ένα κρύο πρωί στη βόρεια Γαλλία, δώδεκα μέλη της Εθνικής Συσπείρωσης θέλησαν να αποδείξουν την υποστήριξή τους στην κα. Λε Πεν. Ο ηγέτης του Εθνικού Ράλλυ έβγαζε selfies, περιοδεύοντας στη Γαλλία πριν από τις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου.

Δεν ήταν όλοι οι παρευρισκόμενοι όμως ενθουσιώδεις υποστηρικτές.

«Νομίζω ότι το όνομα Λε Πεν είναι πλέον ξεπερασμένο», δήλωσε η Ντοροτέ, ιδιοκτήτρια καταστήματος μερικής απασχόλησης που τάσσεται υπέρ της ακροδεξιά εδώ και δεκαετίες. Είπε ότι προτιμούσε τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, έναν 25χρονο ευρωβουλευτή και ανερχόμενο αστέρι στο κόμμα, ο οποίος «θα μπορούσε να καταφέρει να σταθεί η Γαλλία στα πόδια της».

«Έχει χάρισμα, μιλάει καλά», πρόσθεσε. «Θα ήταν πιο ενεργητικός από την Λε Πεν.»

Η κα. Λε Πεν μπορεί να έχει προχωρήσει πολύ στην αποτοξίνωση του κόμματος της, να την αποσυνδέσει από τις ρίζες της ως ξενοφοβική δύναμη και να απορρίψει τις δικές της εκκλήσεις για έξοδο από την ευρωζώνη. Όμως οι ψηφοφόροι την έκριναν προσωπικά.

Αρκετοί ψηφοφόροι του κόμματος την κατηγορούν για «έλλειψη χαρίσματος», και κάποιοι προτιμούν ακόμη και την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ.

Άλλοι, εντός κόμματος, αυτήν την φορά, υποστηρίζουν τον Ερίκ Ζεμούρ, έναν ακροδεξιό τηλεοπτικό θαμώνα, ο οποίος όμως κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση στις αρχές του 2000.

«Η Λε Πεν ελέγχει τα πάντα»

Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες του κόμματος - ο γαλλικός παρατηρητής της εκστρατείας αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει χρέος άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα - θα μπορούσαν να καθυστερήσει την αλλαγή.

Σύμφωνα με πολλούς εκλεγμένους αξιωματούχους, διεξάγονται μυστικές συνομιλίες στο RN για να προετοιμαστούν για το μέλλον.

«Γνωρίζουμε ότι οι επόμενες εκλογές είναι κρίσιμες. Ή τώρα ή ποτέ», δήλωσε ο συμμετέχων στην τηλεδιάσκεψη που είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.

«Σκεφτόμαστε τι θα ακολουθήσει», είπε. «Ας πούμε, οι συνομιλίες είναι λίγο κάτω από το ραντάρ. Συναντιόμασταν κάθε εβδομάδα σε ένα εστιατόριο, τώρα μιλάμε στο διαδίκτυο », είπε.

«Οι συζητήσεις γίνονται, αλλά γίνονται πολύ διακριτικά», λέει ο Αντρέ Μουραφσκί, περιφερειακός σύμβουλος που αποχώρησε από την Εθνική Συσπείρωση το 2018. «Η Μαρίν Λε Πεν ελέγχει πλήρως το κόμμα και είναι δύσκολο να πιέσουμε για έναν εναλλακτικό υποψήφιο.»

Σε πολλούς εμπλεκόμενους στο κόμμα, οι συζητήσεις για την αντικατάσταση της Λε Πεν προκαλούν θυμηδία. «Τους φοβούνται όλοι», είπε πρώην σύμβουλος του κόμματος. «Υπάρχουν πάντα συνωμοσίες εναντίον της, αλλά υπάρχει πάντα κάποιος που λέει στους άλλους: «Υπάρχει μόνο ένας ηγέτης και παίρνει όλες τις αποφάσεις».

Προηγούμενες ηγετικές προκλήσεις στο κόμμα έχουν καταδείξει όλη τη βαρβαρότητα και τον αριβισμό στην οικογενειακή διαμάχη. Το 2015, η Λε Πεν έδιωξε τον πατέρα της, ο οποίος είχε ιδρύσει το κόμμα, τότε γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο. Η ανιψιά της Λε Πεν, Μαριόν Μαρσεάλ και το τότε δεξί της Φλοριάν Φιλιππό αποχώρησαν από την παράταξη μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές.

Οι έμπιστοί της περιγράφουν την κα. Λε Πεν ως  έξυπνο μαχητή, διατηρώντας το σιδερένιο εκτόπισμά της στο κόμμα, εκδιώκοντας πιθανούς αντιπάλους. Ο πατέρας της έκανε καριέρα λόγω επαναλαμβανόμενων προεδρικών απωλειών, οδηγώντας τη συζήτηση προς τα δεξιά απολαμβάνοντας μια κατά τα άλλα επιτυχημένη πολιτική καριέρα. Δεν υπάρχει λόγος ότι η κόρη του δεν μπορεί να κάνει το ίδιο.

«Δεν υπάρχει εσωτερική δημοκρατία στο κόμμα, ούτε φέουδο, εσωτερικοί αγώνες μεταξύ διαφορετικών προσωπικοτήτων», λέει η Κρεπόν. «Μόλις αναδυθεί κάποιος ηγέτης, η Μαρίν κάνει αυτό που έκανε ο πατέρας της. Τους περιθωριοποιεί.»

«Νομίζω ότι υπάρχουν προσωπικότητες του RN που αναδύονται», είπε ο Νικολά Μπέι. Το ερώτημα είναι αν κάποιος από αυτούς θα έχει πιθανότητα εναντίον της Λε Πεν».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή