Συνταξιοδοτήθηκαν και οι υποσχέσεις

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 07:00
SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tου Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Ένα τεχνικό πρόβλημα στα e-mail με ανάγκασε να ανατρέξω στο αρχείο των μηνυμάτων, για να διαπιστώσω εάν υπήρξαν απώλειες. Ευτυχώς δεν χάθηκε κανένα, αλλά σκαλίζοντας το αρχείο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το τελευταίο e-mail που υπάρχει στη σχετική λίστα, το οποίο περιέχει ένα ρεπορτάζ. 

Χρονολογείται από το έτος 2004 και το ρεπορτάζ έγραφε: «Απλοποιείται η διαδικασία συνταξιοδότησης από το Δημόσιο, καθώς καταργούνται τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν οι δικαιούχοι και αντικαθίστανται από ένα μόνο έντυπο. Το νέο σύστημα ισχύει για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2004, εκτός από τους προέδρους Κοινοτήτων, δημάρχων, νομαρχών και βουλευτών, για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει το παλαιό σύστημα.

Οι απλοποιήσεις επέρχονται με εγκύκλιο του απερχόμενου υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Φαρμάκη (εκδόθηκε στις 4-3-2004), με την οποία διευκρινίζεται ότι το ένα και μοναδικό δικαιολογητικό δελτίο θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των κατά περίπτωση συνταξιοδοτικών φορέων της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης».

Επίσης η γενική διεύθυνση μισθών και συντάξεων έχει αναπτύξει τις μηχανογραφικές εφαρμογές για την ηλεκτρονική αξιοποίηση του δελτίου, δίνοντας μεταξύ των άλλων τη δυνατότητα στις διευθύνσεις διοικητικού-προσωπικού να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω του ίντερνετ, για να εξοικονομείται χρόνος.

Το βρήκα ενδιαφέρον, επειδή έπειτα από ολόκληρα 17 χρόνια, συζητάμε ξανά τα ίδια. Σήμερα έχουμε υποσχέσεις από τον νυν υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων, σε συνέχεια των υποσχέσεων που έδιναν αφειδώς και οι προκάτοχοί του επί 17 συναπτά έτη.

Και το πακέτο των εκκρεμών, κύριων, συντάξεων αυτή την περίοδο ανέρχεται σε περίπου 150.000. Επειδή πιέζουν οι θεσμοί, από όταν μάλιστα τους αποκαλούσαμε «τρόικα», για το ξεκαθάρισμα των αιτημάτων συνταξιοδότησης και τη μείωση των εκκρεμοτήτων, το υπουργείο Εργασίας ζήτησε τη συνδρομή δικηγόρων, λογιστών και συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων.

Είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες απονομής της σύνταξης, γιατί η προϊστορία ανάλογων δεσμεύσεων και υποσχέσεων δεν εμπνέει αισιοδοξία και το πιθανότερο είναι έπειτα από άλλα 17 χρόνια, η συζήτηση να είναι η ίδια. 

Άλλωστε, τις τελευταίες δεκαετίες, το μόνο βέβαιο είναι ότι... συνταξιοδοτήθηκαν οι υποσχέσεις για την άμεση έκδοση των συντάξεων.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή