Αρ. Πελώνη: Θετικό το ότι όλες οι πλευρές προσέρχονται στη συνάντηση για το Κυπριακό

Μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα το Σχέδιο Ανάκαμψης
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 14:29
UPD:14:37
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Έναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει, ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σε συνέντευξή της η κυβερνητική Εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη, για την άτυπη πενταήμερη για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι το θετικό είναι ότι όλες οι πλευρές προσέρχονται στη συνάντηση. 

Η κ. Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε ότι «Η Ελλάδα έχει προσκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., ως εγγυήτρια δύναμη και  μ’ αυτή την ιδιότητα βρίσκεται εκεί.  Βεβαίως, την ίδια ώρα είμαστε ρεαλιστές, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά». 

Υπογράμμισε επίσης ότι «το πλαίσιο επίλυσης για εμάς είναι σαφές. Πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον χάρτη του Ο.Η.Ε., με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι σαφείς οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε. για Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Και προφανώς πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την  απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση, δηλαδή, που θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές». 

Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κατατέθηκε, όπως είπε η κ. Πελώνη,  χθες το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για τον μετασχηματισμό μιας σειράς τομέων. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες που καταθέτουμε σχέδιο Η πολύ καλή δουλειά που έγινε ως προς τον σχεδιασμό αυτού του τεράστιου πακέτου έχει αναγνωριστεί. Αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, η οποία  δεν είναι η εξαίρεση, δεν είναι το πρόβλημα, είναι μέρος της λύσης. Δεν είναι «το μαύρο πρόβατο», όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν», συμπλήρωσε. 

«Ας αναλογιστούμε πού ήταν η Ευρώπη στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, όταν κανένας δεν συζητούσε για τίποτα συλλογικό. Θυμίζω την επιστολή τον περασμένο Μάρτιο, την οποία είχε συνυπογράψει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  για τη δημιουργία ομολόγων για την υγειονομική κρίση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «Καταλήξαμε το Καλοκαίρι στην πολύ μεγάλη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Καλό είναι να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα και να αναλογιζόμαστε και τα βήματα που έχουν γίνει. Η Ευρώπη είναι ένα πολύ μεγάλο καράβι, ένα υπερωκεάνιο, που στρίβει δύσκολα, παίρνει αποφάσεις δύσκολα, ωστόσο όμως τα πράγματα προχωρούν». 

Δεν πρέπει να είναι λόγος χαλάρωσης το άνοιγμα της εστίασης 

Στο μέτωπο της πανδημίας η κ. Πελώνη είπε πως «Έχουμε πει ότι ο οδικός χάρτης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και μιας ενδεχόμενης έξαρσης της πανδημίας». 

Ωστόσο, πρόσθεσε, «έχουμε σταθερά πτωτική τάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο δείκτης θετικότητας είναι κοντά στο 4,3%. Είμαστε σε μια σταθεροποίηση και προς τα κάτω και ελπίζουμε πως θα το δούμε αυτό και τις επόμενες εβδομάδες
Γι’ αυτό,  και πρέπει τα βήματα της επανεκκίνησης να είναι σταδιακά και πάρα πολύ προσεκτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, επεσήμανε, «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.  Το ότι ανοίγει η εστίαση τη Δευτέρα, δεν πρέπει να είναι λόγος χαλάρωσης για κανένα. Πρέπει πολύ σταδιακά και πολύ προσεκτικά να μπούμε σ’ αυτή τη φάση. Και, βεβαίως, να κοιτάμε  και τη μεγάλη εικόνα. Τον καιρό που επιτρέπει τη μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, τα self test με τα οποία επανεκκινούν όλες αυτές οι δραστηριότητες και φυσικά τους εμβολιασμούς που προχωρούν και που θα επιταχυνθούν και κατά πολύ, από τον Μάιο και μετά». 

Το εμβόλιο είναι ο τρόπος να πάρουμε τις ζωές μας πίσω 

Η πρώτη ημέρα του εμβολιασμού για τους τριαντάρηδες κύλησε πολύ θετικά, σύμφωνα με την κυβερνητική Εκπρόσωπο. Εμβολιάστηκαν ήδη χθες, όπως επεσήμανε, άνθρωποι αυτής της ηλικιακής ομάδας, καθώς όποιος από αυτούς μπαίνει στην πλατφόρμα αυτές τις μέρες παίρνει άμεσα ραντεβού, συμπληρώνοντας ότι θα είναι ανοικτές οι εμβολιαστικές γραμμές και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. 

Αύριο, σημείωσε, Μεγάλη Πέμπτη, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την επόμενη ομάδα ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 45-49. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι «το εμβόλιο είναι ένα δώρο. Είναι η μόνη ασφαλής ασπίδα, αυτή τη στιγμή, απέναντι στον ιό. Και το καταμαρτυρούν αυτό όλα τα στοιχεία από τις Μ.Ε.Θ., από τα κρούσματα, από τους ανθρώπους που καταλήγουν στα νοσοκομεία».

Τόνισε επίσης ότι είναι στη πλειονότητα άνθρωποι, που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό, πρόσθεσε, είναι  η μεγαλύτερη απάντηση στο δίλημμα του εμβολίου, αν κάποιοι αμφιβάλλουν. 

«Το εμβόλιο είναι η καλύτερη ασπίδα και η θωράκιση τους. Είναι ο τρόπος για να κερδίσουμε όλοι σταδιακά τις ζωές μας πίσω και να βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια. Και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο το καλύτερο για όλους», κατέληξε η κ. Πελώνη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή