Βρετανία-AstraZeneca: Επηρέασαν την κοινή γνώμη τα περιστατικά θρομβώσεων;

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 12:09
UPD:14:07
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Μειωμένη είναι προτίμηση των Βρετανών απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca έπειτα από τις αναφορές για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν έπειτα από τον εμβολιασμό μέρους των πολιτών στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 5.000 ενήλικες τον Απρίλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19  προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, διαπίστωσε ότι η προτίμηση του κοινού για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει μειωθεί από τον Μάρτιο, λόγω των περιστατικών που έχουν καταγραφεί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 17% του συμμετεχόντων  απάντησε τώρα ότι θα προτιμούσε να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εάν είχε την επιλογή κάποιου. Το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη Μαρτίου ήταν 24%.

Επίσης, το 23% των ανθρώπων πιστεύουν τώρα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί θρόμβους - από 13% τον Μάρτιο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτός ο ισχυρισμός, ότι δηλαδή το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις, είναι ψευδής (39%) ή ότι δεν ξέρει αν είναι αλήθεια (38%).

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το King's College του Λονδίνου και τη Μονάδα Προστασίας Υγείας NIHR μεταξύ 1-16 Απριλίου, διαπίστωσε μια «μεγάλη διαφορά» στις πεποιθήσεις πριν και μετά τη χρονική στιγμή που η βρετανική αρχή φαρμάκων (MHRA) ανακοίνωνε ότι υπήρχε πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των εξαιρετικά σπάνιων θρόμβων αίματος στις 7 Απριλίου.

Συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι το 17% των ερωτηθέντων κατά την πρώτη εβδομάδα αυτού του μήνα θεώρησε ότι αυτός ο ισχυρισμός ήταν αληθινός, σε σύγκριση με το 31% που ερωτήθηκαν μετά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή