Πέντε άτομα συνελήφθησαν και οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες στο Λονδίνο, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαδήλωσης κατά των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, την υποχρεωτική χρήση μασκών και την πιθανή εισαγωγή «διαβατηρίων εμβολιασμού».
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς χθες το μεσημέρι κι έκαναν πορεία κατά μήκος πολλών κεντρικών οδικών αρτηριών, συμπεριλαμβανομένης της κύριας εμπορικής συνοικίας της Οδού Όξφορντ. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους να βαδίζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Κρατώντας πανό και πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «σας ελέγχουν», «όχι στη μάσκα, όχι στο εμβόλιο, όχι στην καραντίνα» και «ας πάρουμε πίσω την ελευθερία μας», οι διαδηλωτές της πορείας «Ενωμένοι για την ελευθερία» αναχώρησαν από το Χάιντ Παρκ στις 13:00 τοπική ώρα.
Αργότερα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, και ξέσπασαν «μικροταραχές», σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
«Οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν καθώς προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος στο Χάιντ Παρκ απόψε», τόνισε η Μητροπολιτική Αστυνομία, προσθέτοντας ότι διαδηλωτές πέταγαν αντικείμενα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο», αλλά «δεν φαίνεται να έχουν τραυματιστεί σοβαρά». Πέντε άτομα συνελήφθησαν για αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης επίθεσης εναντίον της αστυνομίας, και βρίσκονται υπό κράτηση.
Παρά τις απαγορεύσεις υπαίθριων συγκεντρώσεων περισσότερων από 30 ατόμων, αρκετές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να τελούν σε ισχύ, καθώς και κατά της πιθανής εφαρμογής των λεγόμενων διαβατηρίων εμβολιασμού, ένα σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση.
«Σήμερα, κάνουμε πορεία για την ιατρική μας ελευθερία», αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook η οργάνωση Save Our Rights UK, μια από αυτές που διοργάνωσαν τις διαδηλώσεις. Η οργάνωση τονίζει ότι «κινητοποιείται ενάντια σε οποιαδήποτε πρόταση για ένα διαβατήριο εμβολιασμού ή ένα πιστοποιητικό κατάστασης Covid, επειδή αντιβαίνουν της ιατρικής ηθικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».
«Θα επιζήσω από αυτήν την πανδημία κάνοντας το αντίθετο από αυτό που λένε», έγραφε ένα πλακάτ που περήφανα κρατούσε μια νεαρή γυναίκα. Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν λευκές ομπρέλες, στις οποίες είχαν ζωγραφίσει συνθήματα που έγραφαν «όχι στο διαβατήριο εμβολιασμού».
Αυτή η πορεία στους δρόμους του Λονδίνου έγινε ενώ η πρωτεύουσα άρχισε να άρει τους περιορισμούς, ενόψει της αξιοσημείωτης βελτίωσης της υγειονομικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο με την την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού. Η χώρα έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη από την Covid-19 με περισσότερους από 127.000 θανάτους.
Μετά από περισσότερο από τρεις μήνες κατ΄οίκον περιορισμού, μη απαραίτητα καταστήματα, εξωτερικοί χώροι παμπ και εστιατορίων, καθώς και κομμωτήρια και γυμναστήρια στην Αγγλία άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, δίνοντας ξανά ζωντάνια στις πόλεις.
Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αναμένεται στα μέσα Μαΐου, όταν ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες εσωτερικών χώρων θα μπορούν να ξαναρχίσουν, πριν αρθούν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στα τέλη Ιουνίου.
Η κυβέρνηση μελετά τη δυνατότητα θέσπισης ενός συστήματος «διαβατηρίων» σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας, καθώς και των ταξιδιών στο εξωτερικό, προκειμένου να εξακριβώσει εάν οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ανοσία στον ιό.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters