«Πράσινες» ευαισθησίες και τα οφέλη

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 06:00
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

H απόφαση Μπάιντεν να ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη των αμερικανικών στόχων στο παγκόσμιο στοίχημα κατά της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι παρά μόνον το πρώτο βήμα. Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε, στην παγκόσμια τηλε-σύνοδο για το κλίμα, ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 50% έως το 2030, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πήγαινε ακόμη παραπέρα. Συζητούσε -και συζητά- με τη Fed, την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς και τους διεθνείς οίκους, την εισαγωγή ευρωπαϊκού μοντέλου και στην αξιολόγηση των αμερικανικών επιχειρήσεων: την υιοθέτηση, δηλαδή, περιβαλλοντικών κριτηρίων, και τους όρους της «βιώσιμης ανάπτυξης» στην πιστοληπτική και επενδυτική αξιολόγηση των αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών.

Δεν είναι επανάσταση, είναι όμως μείζων στροφή. Από τον Τραμπ που κήρυττε ότι κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται και πως, εν πάση περιπτώσει, ο όλος ντόρος ήταν προϊόν… παγκόσμιας συνωμοσίας, έως τον στόχο Μπάιντεν για πλήρη απο-ανθρακοποίηση της αμερικανικής οικονομίας μέχρι το 2050 η απόσταση είναι μεγάλη. Και, αν μη τι άλλο, ο πλανήτης κερδίζει κάποιες ανάσες παραπάνω. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κινείται απαραιτήτως από ιδεαλισμό, ούτε αποκλειστικά από αγνή -εάν τη διαθέτει- περιβαλλοντική ευαισθησία. Γνωρίζει όμως ότι η μεγάλη μάχη του, όχι μακρινού, μέλλοντος θα δοθεί στην οικονομία του net zero emission - του μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος. Κι εκεί, όπως και στη γεωπολιτική του ατζέντα, θέλει να ξαναφέρει την Αμερική μπροστά.

Το καλό νέο είναι πως -για τους όποιους λόγους- στην ίδια κατεύθυνση κινούνται αιφνιδίως (;) και οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αμερικής και του πλανήτη. Οι δισεκατομμυριούχοι της Wall Street βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της Γης: Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon δεσμεύτηκε να καταβάλει απευθείας 10 δισ. δολάρια στο Ταμείο για τη Γη. Ο Έλον Μασκ της Tesla κάνει στόχο ζωής τη μάχη για την κλιματική αλλαγή. Και τον Ιανουάριο, ο Μπιλ Γκέιτς δημιούργησε το venture capital Breakthrough Energy συγκεντρώνοντας 1 δισ. δολάρια για τον ίδιο στόχο με τη συνδρομή του Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, του Τζακ Μα της Alibaba και του Μουκές Αμπάνι της Reliance Industries.

Είτε το κάνουν από αγνή αφύπνιση, είτε από απλή μεγαλομανία, είτε κοιτώντας προς την υστεροφημία, τα λεφτά είναι πολλά. Και αναγκαία, και οφειλόμενα. Διότι η έως τώρα περιβαλλοντική καταστροφή έχει και τη σφραγίδα του παγκόσμιου, άνευ όρων και ορίων, κέρδους.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή