Φλερτάροντας τους... συνταξιούχους

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Το... απαιτητικό κοινό των συνταξιούχων κοιτούν τα κόμματα, που την επόμενη μέρα της πανδημίας ετοιμάζονται να επιστρέψουν σε μια «παραδοσιακή» πολιτική ατζέντα. Η συζήτηση επανέρχεται στο θέμα των συντάξεων, με προβλήματα δεκαετιών να ζητούν επιτέλους λύση.

Το πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Περισσότεροι από 150.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι στην αναμονή για μήνες ή και για χρόνια, καθώς η έκδοση της «πολυπόθητης» απόφασης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Μάλιστα στον αριθμό αυτόν δεν έχουν υπολογιστεί οι αιτήσεις που... στοιβάζονται στα ασφαλιστικά ταμεία για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» της κυβέρνησης, που προχώρησε αρχικά στην καθιέρωση προκαταβολής σύνταξης και τώρα στην υποχρεωτική χορήγηση προσωρινής σύνταξης. Στη μάχη θα επιστρατευτούν πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, κίνηση που πυροδοτεί σφοδρή πολιτική κόντρα.

Την ίδια στιγμή δεν έχει τέλος ο... χορός των αναδρομικών, καθώς το καλοκαίρι έρχονται νέες καταβολές σε 200.000 συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη εργασίας. Και ας μην ξεχνάμε πως εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ για τα διεκδικούμενα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα (που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σε εξέλιξη είναι και μια δύσκολη συζήτηση για το μέλλον της επικουρικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση εστιάζει στην εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ωστόσο έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κόντρα που έχει ιδεολογικό «άρωμα».

Αδιαμφισβήτητα οι κεντρικοί μονομάχοι... κοιτούν προς τους συνταξιούχους, ξεκινώντας πάντως από τελείως διαφορετική αφετηρία. Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 είχε σαφή υπεροχή και θέλει να διατηρήσει το «γαλάζιο» προβάδισμα. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να… ψαλιδίσει τη διαφορά και να επεκταθεί σε ένα ακροατήριο με το οποίο δεν έχει παραδοσιακούς δεσμούς, ενώ το δικό τους «μερίδιο» διεκδικούν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές πως το πολιτικό... φλερτ προς τους συνταξιούχους θα ενταθεί. Το θέμα είναι αυτό το «φλερτ» να μη συνδυαστεί με καλλιέργεια ουτοπικών προσδοκιών, καθώς τα οικονομικά των ταμείων -λόγω και της πανδημίας- δεν επιτρέπουν κινήσεις εντυπωσιασμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή