Οι «δύσκολοι» αριθμοί πίσω από τα 3 εκατ. θύματα του Covid-19

Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 08:56
UPD:09:14
REUTERS/PILAR OLIVARES
A- A A+

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό ξεπέρασε χθες παγκοσμίως τα 3 εκατομμύρια άτομα. Την ίδια ώρα οι εκστρατείες εμβολιασμού αντιμετωπίζουν «βραχυκυκλώματα» ενώ σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Γαλλία, εντείνεται η υγειονομική κρίση.

Ενώ οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν βρει το «βηματισμό» τους και πολίτες και επιχειρήσεις αρχίζουν να σκέφτονται τη ζωή μετά την πανδημία, άλλα μέρη, κυρίως φτωχότερες αλλά και μερικές χώρες, καθυστερούν να επιταχύνουν την εκστρατεία έχοντας επιβάλει lockdown και περιορισμούς καθώς αντιμετωπίζουν νέες μολύνσεις.

Όταν ο κόσμος τον Ιανουάριο πέρασε το θλιβερό ορόσημο των 2 εκατ. θανάτων, οι προσπάθειες εμβολιασμού είχαν μόλις ξεκινήσει στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη σε περισσότερες από 190 χώρες, αν και η πρόοδος στον έλεγχο του ιού ποικίλλει σημαντικά.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο, οι θάνατοι αυξάνονται και πάλι, περίπου 12.000 την ημέρα κατά μέσο όρο, και νέες περιπτώσεις αυξάνονται επίσης, φτάνοντας τις 700.000 την ημέρα.

«Δεν είναι αυτή η κατάσταση που θέλαμε να έχουμε σε 16 μήνες πανδημίας, όπου έχουμε αποδεδειγμένα μέτρα ελέγχου», δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρχοφ, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο αριθμός των ζωών που χάθηκαν, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, είναι περίπου ίσος με τον πληθυσμό του Κιέβου της Ουκρανίας. Όσος του Καράκας στη Βενεζουέλα ή της Λισαβόνας στην Πορτογαλία. Είναι επίσης μεγαλύτερος από τον πληθυσμό του Σικάγου (2,7 εκατομμύρια) και ίσος με τον πληθυσμό της Φιλαδέλφειας αν προστεθεί με τον πληθυσμό του Ντάλας.

Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα θύματα του κορωνοϊού. Ο ιός που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι σήμερα σε 3 εκατ. ζωές, με τους τελευταίους 1 εκατ. καταγεγραμμένους θανάτους όμως να σημειώνονται ακόμη πιο γρήγορα.

Από το πρώτο ξέσπασμα του ιού στην Κίνα χρειάστηκαν περίπου 8,5 μήνες για να καταγραφεί το πρώτο εκατ. και μόλις 3,5 μήνες για να φτάσουν οι θάνατοι τα 2 εκατ.

Ο αριθμός των νεκρών πέρασε 3 εκατομμύρια το Σάββατο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, δηλαδή μόνο περίπου τρεις μήνες μετά το «φράγμα» των 2 εκατ. στις 15 Ιανουαρίου.

Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από Covid-19 είναι πιθανότατα αρκετά υψηλότερο από τα επιβεβαιωμένα 3 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα το «σκληρό» ορόσημο υπογραμμίζει την ανισότητα με την οποία δίνεται η μάχη κατά της πανδημίας, η οποία κρίνεται από την πρόσβαση στο εμβόλιο. Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ. και σε περιοχές της Ευρώπης χάρη στη διάθεση εμβολίων, ο αναπτυσσόμενος κόσμος, και ειδικά η Βραζιλία, συνεχίζει να πλήττεται βαριά.

Οι μισοί από τους θανάτους του τελευταίου εκατ. προέρχονται μόνο από πέντε περιοχές.  Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 18% του παγκόσμιου συνόλου των απωλειών. Εξακολυθουν να έχουν δηλαδή τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως. Όμως τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν καθώς πλήττονται όλο και περισσότερο τα λιγότερο πλούσια μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια.

Μεταξύ των τελευταίων θανάτων του τελευταίου εκατομμυρίου, το μερίδιο της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 9,5 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα προηγούμενα εκατ. θανάτους, ακολουθούμενο από το Μεξικό και το Περού.

Άλλες χώρες έχουν μειώσει το μερίδιό τους, με την Ινδία, το Ιράν και την Αργεντινή να μειώνονται περισσότερο. Οι ανεπτυγμένες χώρες από την Ιταλία και τις ΗΠΑ έως τη Γαλλία και το Βέλγιο είχαν επίσης μικρότερο μερίδιο στο νέους θανάτους στο τελευταίο εκατομμύριο θανάτων. 

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εμβολιασμού στον κόσμο, ανέφεραν αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας. Περίπου το 40% των εμβολίων κατά του Covid-19 χορηγήθηκαν σε άτομα στις 27 πλούσιες χώρες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

Οι ανισότητες στον εμβολιασμό αποτελούν απειλή για τον κόσμο. Όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να αναπτύξει επικίνδυνες μεταλλάξεις. Ορισμένα υπάρχοντα εμβόλια έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι νέων παραλλαγών όπως αυτή από τη Νότια Αφρική. Η πιθανότητα μιας μετάλλαξης να εισέλθει σε μια χώρα που έχει εμβολιαστεί σε σημαντικό ποσοστό και να αναφλεγεί ένα νεό κύμα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Τα εμβόλια μας δίνουν φως για στο τέλος του τούνελ, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ,Δρ. Τένδρος Αχαννόμ Γκαμπρέι νωρίτερα αυτό το μήνα. «Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας κάνοντας τις σωστές επιλογές», είπε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή