Γαλλία: Ανοίγουν πολιτιστικοί και εξωτερικοί χώροι τον Μάιο

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 12:30
UPD:12:36
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Η Γαλλία προσανατολίζεται σταδιακά σε μια επιστροφή στην κανονικότητα, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος προσέθεσε ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις 26 Απριλίου.

Ο κ. Ατάλ είπε στο Les Echos τα πρώτα μέτρα επανέναρξης της κανονικότητας, μετά τη συνάντηση που αφιερώθηκε στη στρατηγική αποσυμφόρησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα 15 Απριλίου στο Μέγαρο Ελυζέ,  «Ο πρόεδρος παρουσίασε ένα σχέδιο: ορισμένα πολιτιστικά μέρη και ορισμένοι εξωτερικοί χώροι θα ανοίξουν ξανά στα μέσα Μαΐου», ανακοίνωσε ο κ. Ατάλ, διευκρινίζοντας ότι η αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμβολιάστηκαν θα επιτρέψει σταδιακά την σταδιακή άρση των μέτρων.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ορθολογικά κριτήρια κοινής λογικής, διακρίνοντας μεταξύ υπαίθριων και εσωτερικών χώρων, εκείνων όπου περπατάτε ή όχι, εκείνων όπου είναι εφικτό να αφαιρέσετε τη μάσκα σας» είπε. Παράλληλα στάθηκε σε μια βελτίωση της εικόνας στα νοσοκομεία από την άποψη των νοσηλειών στις ΜΕΘ.

Ο κ. Ατάλ επιβεβαίωσε επίσης την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων από τις 26 Απριλίου με φυσική παρουσία. Οι μαθητές γυμνασίου και κολεγίου, από την πλευρά τους, θα μπορούν να συνεχίσουν στις 3 Μαΐου. «Για μερικούς, η επιστροφή στην τάξη θα μπορούσε να γίνει σε μισές τάξεις με λιγότερα παιδιά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των τεστ στα σχολεία θα αυξηθεί στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι η δημιουργία ενός «δελτίου υγείας» ήταν μια επιλογή που παρέμενε «στο τραπέζι, για παράδειγμα η πιστοποίηση εμβολιασμού ή ενός πρόσφατου αρνητικού τεστ».

«Αλλά το κύριο μέλημα είναι να έχουμε ένα προστατευτικό πλαίσιο που είναι εύκολο στη χρήση», πρόσθεσε.

Ενισχυμένη ασφάλεια για ταξιδιώτες που προέρχονται από «ορισμένες χώρες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι το «αυστηρό πλαίσιο» σχετικά με τις πτήσεις από ορισμένες από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία θα επεκταθεί περαιτέρω. «Οι κανόνες εισόδου από ορισμένες χώρες» θα ενισχυθούν. «Αυτές είναι εκείνες όπου κυριαρχούν οι πιο ανησυχητικές παραλλαγές και όπου η δυναμική της επιδημίας είναι πολύ ισχυρή», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι οι Γάλλοι υπήκοοι θα είχαν πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε εισηγηθεί το άνοιγμα της οικονομίας να γίνεται ανάλογα με την εκάστοτε υγειονομική κατάσταση στις περιφέρειες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή