Η Υεμένη, εμπόλεμη χώρα και θέατρο μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής, έλαβε την πρώτη παρτίδα 360.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, μέσω του μηχανισμού COVAX, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
Το φορτίο αυτό έφτασε στο Άντεν, προσωρινή έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, και αποτελεί μέρος του προγράμματος συνολικά “1,9 εκατομμυρίου δόσεων που πρόκειται να λάβει η χώρα το 2021”, εξήγησε η Unicef.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ημέρες μετά την έκτακτη έκκληση που απηύθυναν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
“Οι MSF παρατηρούν μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών με σοβαρή μορφή της covid-19 που χρήζουν νοσηλείας στο Άντεν και σε άλλες περιοχές της χώρας”, έγραψε στο Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση το Σάββατο.
“Η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων covid-19 στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”, είχε υπογραμμίσει ο Ραφαέλ Βέιχτ επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Υεμένη.
Ο ίδιος είχε ζητήσει από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να “εντείνουν άμεσα την έκτακτη απάντησή τους στην covid-19”, αλλά και μεγαλύτερη στήριξη από τους διεθνείς δωρητές.
“Δυστυχώς πολλοί από τους ασθενείς που βλέπουμε είναι ήδη σε κρίσιμη κατάσταση όταν φτάνουν (στο νοσοκομείο)”, είχε σχολιάσει η Λίνε Λούτενς ιατρική συντονίστρια των MSF στην Υεμένη.
Σύμφωνα με την ίδια, η φροντίδα αυτών των ασθενών “είναι τεχνικά δύσκολη και απαιτεί υψηλού επιπέδου θεραπεία”.
Όμως οι MSF υπενθύμισαν ότι οι ικανότητες των ιατρικών κέντρων στην Υεμένη να παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς στην εντατική θεραπεία “είναι περιορισμένες”, καθώς το σύστημα υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει λόγω του μακροχρόνιου πόλεμου.
Η Ανώτατη Εθνική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, η υπηρεσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της πανδημίας cοvid-19, ζήτησε χθες Τρίτη από την κυβέρνηση να κηρύξει “υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και να επιβάλει “μερική απαγόρευση κυκλοφορίας” λόγω του “δεύτερου κύματος” της πανδημίας.
Η Υεμένη καταγράφει αυτή την περίοδο περίπου 100 νέα κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, η οποία είχε φανεί να μην πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα που είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι οι αριθμοί αυτοί στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά διαγνωστικά τεστ.
Η χώρα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επισήμως καταγράψει περίπου 4.100 κρούσματα και 863 θανάτους από covid- 19.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP