Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρόοδος στην Ελλάδα κατά της εμπορίας ανθρώπων

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2007 20:33
A- A A+

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού παράνομης διακίνησης γυναικών και παιδιών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και εξαναγκαστική εργασία, σημειώνεται στην έβδομη ετήσια έκθεση για παράνομη διακίνηση ατόμων (Trafficking in Persons Report) που κυκλοφόρησε σήμερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, αν και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα όρια που προβλέπονται για την εξαφάνιση του φαινομένου της διακίνησης, επιδεικνύει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στις συνολικές προσπάθειες προστασίας των θυμάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τις έρευνες και καταδίκες υπευθύνων για παράνομη διακίνηση ατόμων.

Τονίζεται ότι οι περισσότερες γυναίκες διακινούνται προς την Ελλάδα κυρίως από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, και τη Νιγηρία, και κατά δεύτερο λόγο από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία. Σημειώνεται επίσης και διακίνηση ανδρών κυρίως από την Αλβανία για εξαναγκαστική εργασία στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή βελτίωση σε ό,τι αφορά το σχετικό κατάλογο με τις χώρες όλου του κόσμου, και αναβαθμίζεται στο πλαίσιο των τεσσάρων κατηγοριών που περιλαμβάνει ο σχετικός πίνακας της έκθεσης. Μεταξύ 164 χωρών, φέτος η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην «κατηγορία 2» (Tier 2) όπου τοποθετούνται οι χώρες στις οποίες εκτιμάται απλά ότι υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της διακίνησης. Στις εκθέσεις του 2005 και 2004 βρισκόταν στην «κατηγορία 2 προς επόπτευση» (Tier 2 Watch List). Μάλιστα στην έκθεση του 2003 είχε τοποθετηθεί στην τελευταία τρίτη κατηγορία (Tier 3) όπου είχε υπαχθεί από το 2001.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή