Γαλλία: Πίεση στην Πολωνία να μην ασκήσει «βέτο» στη νέα ευρωπαική συνθήκη

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 10:41
A- A A+

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα επιχειρήσει να πείσει την Πολωνία να άρει τις απειλές για άσκηση «βέτο» στην νέα ευρωπαική συνθήκη, κατά την επίσκεψή που θα πραγματοποιήσει αύριο στη Βαρσοβία.

"Θα προσπαθήσω να πείσω τους Πολωνούς ηγέτες ότι η Πολωνία έχει γίνει μια πολύ σημαντική χώρα και χρειαζόμαστε τη συγκατάθεσή της για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης στη μορφή της απλοποιημένης ευρωπαικής συνθήκης", τόνισε ο Σαρκοζί σε συνέντευξή του στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

Η Πολωνία απείλησε με «βέτο» στο προτεινόμενο νέο ευρωπαικό σύνταγμα διεκδικώντας περισσότερες ψήφους στο νέο σύστημα ψηφοφοριών στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ενωσης.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Γιάροζλαβ Κατσίνσκι, τόνισε μάλιστα ότι η χώρα του είναι "έτοιμη και να πεθάνει ακόμα" αρκεί να γίνει η αλλαγή στο ισχύον σύστημα των ψηφοφοριών, το οποίο ευνοεί μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και τιμωρεί μικρότερα, όπως η χώρα του. "Με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ό,τι μάς προτείνεται για τις ψηφοφορίες", τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την πολωνική πρόταση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή