Κ. Καραμανλής: «Δράση τώρα» για το περιβάλλον

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 14:07
UPD:14:18
A- A A+

«Η κλιματική κρίση είναι η σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η γενιά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε ή να παρερμηνεύουμε αυτό, που ήδη συμβαίνει στο περιβάλλον. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να δράσουμε: με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα. Να δράσουμε τώρα!».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», με θέμα «κλιματική αλλαγή, ενεργοί πολίτες για το μέλλον του πολίτη».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χαρακτηρίζοντας σημείο αφετηρίας το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Αναφερόμενος στη συνεισφορά της χώρας μας, ο πρωθυπουργός σημείωσε την αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. «Για την περίοδο 2005-7 εφαρμόζουμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής εκπομπών αερίου θερμοκηπίου που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα μας, το οποίο προβλέπει μείωση της τάξης του 2,1%. Η πρότασή μας για την περίοδο 2008-12 αφορά ένα ακόμη πιο αυστηρό πρόγραμμα, που απαιτεί από 150 επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 8.9%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στην αρχή της ομιλίας του και απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ (επίσης ομιλητή στην εκδήλωση), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί προνόμιο το γεγονός ότι μοιράζεται το βήμα με ένα άνθρωπο που –όπως είπε- είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δέσμευσης σε έναν ευγενή σκοπό.

«Οι σκεπτικιστές και οι αρνητές, εκείνοι που έχουν απελπιστεί, μπορεί να πουν ότι η δική σας φωνή είναι “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Δόξα τω Θεώ, εδώ δεν είναι έρημος, τουλάχιστον όχι ακόμη. Για να μη γίνει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δική σας φωνή δεν θα είναι η μόνη που θα διαλαλεί την άβολη αλήθεια (από το βιβλίο του κ. Γκορ «Μια ¶βολη Αλήθεια»)για τον πλανήτη μας. Με υπερηφάνεια σας δηλώνω ότι η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας ολόθερμος σύμμαχος, δεσμευμένος στην κοινή μας προσπάθεια. Για όλους μας, είναι ένα ζήτημα ηθικής τάξης», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Όπως επίσης είπε, θα ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να διαθέσει το DVD και το βιβλίο της «¶βολης Αλήθειας» σε όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή