Πολιτική
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 14:07

Κ. Καραμανλής: «Δράση τώρα» για το περιβάλλον

«Η κλιματική κρίση είναι η σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η γενιά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε ή να παρερμηνεύουμε αυτό, που ήδη συμβαίνει στο περιβάλλον. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να δράσουμε: με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα. Να δράσουμε τώρα!».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», με θέμα «κλιματική αλλαγή, ενεργοί πολίτες για το μέλλον του πολίτη».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, χαρακτηρίζοντας σημείο αφετηρίας το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Αναφερόμενος στη συνεισφορά της χώρας μας, ο πρωθυπουργός σημείωσε την αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. «Για την περίοδο 2005-7 εφαρμόζουμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής εκπομπών αερίου θερμοκηπίου που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα μας, το οποίο προβλέπει μείωση της τάξης του 2,1%. Η πρότασή μας για την περίοδο 2008-12 αφορά ένα ακόμη πιο αυστηρό πρόγραμμα, που απαιτεί από 150 επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 8.9%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στην αρχή της ομιλίας του και απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ (επίσης ομιλητή στην εκδήλωση), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί προνόμιο το γεγονός ότι μοιράζεται το βήμα με ένα άνθρωπο που –όπως είπε- είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δέσμευσης σε έναν ευγενή σκοπό.

«Οι σκεπτικιστές και οι αρνητές, εκείνοι που έχουν απελπιστεί, μπορεί να πουν ότι η δική σας φωνή είναι “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Δόξα τω Θεώ, εδώ δεν είναι έρημος, τουλάχιστον όχι ακόμη. Για να μη γίνει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δική σας φωνή δεν θα είναι η μόνη που θα διαλαλεί την άβολη αλήθεια (από το βιβλίο του κ. Γκορ «Μια ¶βολη Αλήθεια»)για τον πλανήτη μας. Με υπερηφάνεια σας δηλώνω ότι η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας ολόθερμος σύμμαχος, δεσμευμένος στην κοινή μας προσπάθεια. Για όλους μας, είναι ένα ζήτημα ηθικής τάξης», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Όπως επίσης είπε, θα ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να διαθέσει το DVD και το βιβλίο της «¶βολης Αλήθειας» σε όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της χώρας.