Βρετανία: Υπό εξέταση το διαβατήριο εμβολιασμού για είσοδο και στις...παμπ

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 12:19
UPD:12:26
REUTERS/RUSSELL CHEYNE
A- A A+

«Ίσως είναι δυνατό να εισαχθεί ένα σύστημα διαβατηρίων εμβολιασμού μόλις χορηγηθεί σε όλους τους ενήλικες μία δόση», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το ζήτημα.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αλλά το θέμα θα εξεταστεί αναλυτικότερα τον Απρίλιο. «Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα ... ηθικές πολυπλοκότητες, ηθικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Οποιοδήποτε τέτοιο πιστοποιητικό θα μπορούσε επίσης να αφορά και ένα αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για κορωνοϊό καθώς και εάν κάποιος εμβολιάστηκε ή έχει ανοσία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δείχνουν ότι σχεδόν 29 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει πλέον μια πρώτη δόση εμβολίου Covid.

Τα σχέδια για  «διαβατήριο εμβολιασμού ώστε να επιτραπεί η είσοδος σε παμπ» συνεχίζουν να αποτελούν πρωτοσέλιδo στον βρετανικό τύπο. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση,η εφημερίδα Daily Mail αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια για εφαρμογή σε  κινητά τηλέφωνα βάση της οποίας θα μπορούσε να αποδείξει κανείς αν είναι εμβολιασμένος  η αν έχει αρνητικό τεστ ώστε να αρθούν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης

Η εφημερίδα γράφει ότι η εφαρμογή είναι μέρος της κριτικής που διενεργείται από τον Μαικλ Γκοουβ  και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για άλλες εκδηλώσεις, όπως σε γάμους και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όμως οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων  χαρακτήρισαν την ιδέα «ανεφάρμοστη» και «δαπανηρή»

Ο Guardian προτείνει να καταστούν υποχρεωτικά τα πιστοποιητικά Covid για τις παμπς με σκοπό να ενθαρρυνθούν και οι νέοι ως προς τον  εμβολιασμό . Υπάρχουν φόβοι στην κυβέρνηση ότι όσοι ανήκουν σε ομάδες χαμηλότερης ηλικίας είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν το εμβόλιο  – και η εμπειρία στο Ισραήλ έδειξε περισσότερη απάθεια από άτομα κάτω των 35 ετών που πιστεύουν ότι θα είναι καλά, ακόμα κι αν νοσήσουν .

Οι πιλοτικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τους λεγόμενους ελέγχους «Covid Status Certification» αναμένεται να συμπεριληφθούν σε κυβερνητικές δοκιμές τους επόμενους μήνες για το πώς να ανοίξετε με ασφάλεια μεγάλες εκδηλώσεις επισημαίνει η εφημερίδα Telegraph

«Δεν έχουν ληφθεί καθόλου αποφάσεις. Ένα πράγμα που θα καταστήσω σαφές είναι ότι κανένα από αυτά δεν πρόκειται προφανώς να εφαρμοστεί στις 12 Απριλίου, όταν θα είναι όλοι έξω.», είπε ο κ. Τζόνσον.

Μιλώντας σε μια επίσκεψη σε ένα νηπιαγωγείο στο δυτικό Λονδίνο, ο κ. Τζόνσον είπε: «Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν, οι έγκυοι δεν μπορούν να κάνουν εμβολιασμό αυτή τη στιγμή, πρέπει να είστε προσεκτικοί για το πώς το κάνετε αυτό.»

Σύμφωνα με κυβερνητικά σχέδια για τη χαλάρωση του lockdown στην Αγγλία, οι παμπ θα μπορούν να αρχίσουν να εξυπηρετούν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους - με περιορισμούς - από τις 17 Μαΐου το νωρίτερο.

Η ιδέα να ζητηθεί από τους θαμώνες να επιδεικνύον το λεγόμενο διαβατήριο ή πιστοποιητικό εμβολίου τέθηκε κατά την ακρόαση της Επιτροπής Συνδέσμου της Βουλής των Κοινοτήτων της Τετάρτης, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε αν ήταν «συμβατοί με μια ελεύθερη κοινωνία όπως η δική μας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή